Monitorul Cartierelor

Masterplanul Sopor se întoarce în consultare publică. Emil Boc: „Concluzia dezbaterii este că mai avem nevoie de dezbatere”

În ceea ce privește viitorul cartier Sopor, municipalitatea va organiza o nouă dezbatere publică.

În ceea ce privește viitorul cartier Sopor, municipalitatea va organiza o nouă dezbatere publică/ Foto: Prezentare PUZ În ceea ce privește viitorul cartier Sopor, municipalitatea va organiza o nouă dezbatere publică/ Foto: Prezentare PUZ

 

 


Municipalitatea va organiza o nouă dezbatere publică pentru Sopor, după ce în comisia de urbanism a municipiului Cluj-Napoca din 7 martie , proprietarii de terenuri private s-au arătat nemulțumiți de valoarea exproprierilor propuse pentru realizarea facilităților publice din noul cartier al municipiului Cluj-Napoca. 

 


Prezent la un post de radio local, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că vor mai exista dezbateri publice.

„Concluzia dezbaterii este că mai avem nevoie de dezbatere. Vor mai urma și altele, inclusiv cu Comisia Tehnică de Urbanism pentru că ea trebuie să-și dea avizul pentru forma finală a masterplanului. Făcute cu cap, cu respect pentru proprietari și interesul general al orașului de a avea o viață de calitate, acest lucru se va întâmpla. Infrastructură, școli, creșe, grădinițe, parcuri și trebuie să compatibilizăm interesul public cu cel privat fără să uităm că interesul public este foarte important pentru că vizează traiul nostru pentru sute de ani. Construim un oraș în oraș, pentru zeci și sute de ani. Este cel mai important proiect de acest fel din România, nimeni nu a avut curajul să pornească cum facem noi”, a declarat edilul la un post de radio local.


Primul cartier construit „de la zero” după ‘89

Viitorul cartier Sopor se va întinde pe nu mai puțin de 250 de hectare, un adevărat „oraș în oraș”, Primăria Cluj-Napoca fiind prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe.

Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL - o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.


Spații publice de calitate

Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Arhitectul Vlad Rusu a explicat că proprietarii de terenuri vor trebui să renunțe la circa 30% din parcele pentru spații publice – străzi, piețe, scuaruri, spații verzi. Ei vor putea să se asocieze pentru a construi, în limitele viitorului PUZ. Blocurile de la străzile importante vor avea regim de înălțime P + 6E, iar în interiorul cvartalurilor se vor construi clădiri de P+2, P+3, în proiect fiind prevăzute și zone exclusiv rezidențiale.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Masterplanul Sopor merge spre aprobare în comisia de urbanism. PUZ-ul cartierului „de 15 minute” ajunge sub lupa comisiei

Proiectul a trecut de toate „furcile caudine”. Autoritățile anunță adoptarea finală a Masterplanului pentru cartierul Sopor - un oraș în oraș, realizat de la zero

abonare newsletter