Monitorul Cartierelor

Simulare video. Cum va arăta Podul Răsăritului? Va crea un nou traseu menit să reducă traficul

Lucrările la noul pod peste Someș ar trebui să demareze la începutul lunii mai. Constructorii au prezentat o simulare video a podului ce va conecta străzile Oașului și Răsăritului, creând o nouă legătură între IRA și Gară, pe lângă calea ferată.

 

 


Asocierea de firme condusă de Freyrom SA a câștigat la începutul anului licitația de proiectare și execuție a Podului Răsăritului, după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins plângerea formulată de Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj. Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul de execuție pentru realizarea noului pod peste Someș, la începutul lunii februarie. 

 


Contractul prevede un termen de 60 de zile pentru proiectarea lucrării, astfel că lucrările la noul pod ar trebui să înceapă la începutul lunii mai, urmând să se desfășoare pe durata a 21 de luni.


Valoarea lucrărilor se ridică la 22,7 milioane de lei, bani care vor fi asigurați din bugetul municipiului pe anul acesta.

Firma bucureșteană Freyrom SA are trei parteneri: Procons Group SRL, Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL și Integrated Road Solutions SRL și cinci subcontractanți: Sodi Construcții SRL, Montrepcom SRL, Aedilis Proiect SRL, Abed Nego Com SRL și Electro-Aparataj SRL. 


Piste de biciclete și trotuare pe ambele sensuri

Podul, cu o suprastructură metalică, va avea o lungime de 57,90 metri, o lățime de 26 metri, 2 piste de biciclete și 2 trotuare.

În prezent, legătura între zona industrială Clujana și Piața Gării se face peste poduri aflate la distanțe destul de mari, ajungându-se astfel la o intensitate a traficului mare pe artere rutiere care deservesc alte zone, oricum aglomerate. Construirea podului și amenajarea intersecțiilor aferente vor contribui la fluidizarea traficului auto, precum și la posibilitatea realizării unor activități economice și recreative în parcurile din zonă (pietoni, bicicliști).


Un nou traseu Est-Vest, pe lângă calea ferată

Odată cu realizarea podului, un nou bulevard care traversează orașul pe axa Est-Vest, de la IRA până la Gară, va fi amenajat în proximitatea căii ferate. Culoarul de pe Câmpul Pâinii va descongestiona traficul din zonă, spune primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Primăria Cluj-Napoca a lansat în luna martie licitația publică pentru „studiul de fezabilitate, plan urbanistic zonal, documentație pentru autorizarea lucrărilor de construcții și proiect tehnic, detalii de execuție și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții: Culoar de mobilitate Nord-Pod Oașului-Răsăritului-străzile Răsăritului-Câmpul Pâinii-Pod Ira”. Valoarea contractului este de 3.250.000 lei, banii fiind alocați din fonduri bugetare.

Patru oferte au fost depuse în cadrul licitației, după cum urmează: 

- Ofertant unic: TPF Inginerie SRL, Tpf Getinsa Euroestudios SL (terț), subcontractanți Metapolis Architects și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei;
- Ofertant Unic: NV Construct SRL, subcontractanți Onistua Com SRL, Energobit Control Systems, Id Project Engineering, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Danavi, Expertus, DTG Alfa SRL, Construcții Feroviare Mureș SA, Mossfern;
- Ofertant Unic: Aduro Impex, subcontractatn Rolumial Electric Experts SRL și Specialist Consulting SRL (subcontractant și terț);
- Asociere: DE Construct Project Consult (Leader), Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL, Planwerk Arhitectură și Urbanism, subcontractanți  Fanart Consulting SRL, Topo Explorer SRL, Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, Geo Search SRL, Consitrans (terț), SC Somes-Top-Grup SRL (subcontractant și terț). 

Patru benzi auto și piste de biciclete

Noua „bijuterie” a orașului ar urma să aibă 21 de metri lățime, 4 benzi, dar și piste pentru bicicliști. Primul pas pentru acest proiect este edificarea podului Răsăritului.

„Am pregătit tot ce înseamnă documentație tehnică, SF, PUZ, pentru ce înseamnă culoarul de mobilitate urbană, pe lângă calea ferată, este vorba despre culoarul Câmpul Pâinii, care vine până la gară. Vorbim de un drum nou care se va crea pe un drum de mobilitate şi care va aduce în toată zona respectivă un maxim de decongestionare a traficului şi o calitate a vieţii. O să prezint mai multe detalii despre acest proiect când avem finalizat și planul de exproprieri. Atunci vom avea acel culoar extrem de important pe partea de nord a oraşului, pe lângă calea ferată", a declarat  Emil Boc la un post de radio, în martie.

CITEȘTE ȘI

Încep lucrările la noul pod peste Someș. Investiția va fi suportată din bugetul de 2021

 

abonare newsletter