Național

Franța va aduce 500 de militari în România, ca urmare a războiului din Ucraina

Franţa va disloca 500 de militari în România în cadrul NATO în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Franța va aduce 500 de militari în România, ca urmare a războiului din Ucraina Franța va aduce 500 de militari în România, ca urmare a războiului din Ucraina

 

 


Franţa va reloca 500 de militari în România în cadrul NATO în urma invadării Ucrainei vecine de către Rusia, a anunţat vineri seară şeful statului-major al armatelor franceze, generalul Thierry Burkhard.

 


„NATO a decis să-şi consolideze prezenţa, să trimită un semn foarte clar de solidaritate strategică, să poziţioneze forţe în România”, a declarat generalul Burkhard într-un interviu acordat Radio France Internationale şi France 24.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Franţa „s-a oferit (...) să preia rolul de naţiune-cadru, adică de ţară conducătoare, pentru a desfăşura în curând un batalion în România”, a adăugat el.

„Vom reloca circa 500 de oameni, cu vehicule blindate, vehicule de luptă, pentru a oferi un sprijin României, dar şi pentru a aduce mesajul de solidaritate strategică din partea tuturor membrilor NATO”, a spus şeful de stat-major.


Pe de altă parte, prezenţa militară franceză în cadrul NATO în Estonia, ţară care se învecinează cu Rusia, va fi extinsă dincolo de termenul planificat pentru martie, a indicat generalul Burkhard.

„Având în vedere situaţia pe care o cunoaşte NATO în prezent, precum şi situaţia de criză şi situaţia de război din Ucraina, s-a decis să ne menţinem dispozitivul”, a explicat el.


„Vom menţine o companie, în jur de 200 până la 250 de militari, cu vehicule blindate, va fi o companie de vânători de munte, obişnuiţi, echipaţi, experimentaţi să lupte în mijlocul frigului extrem”, a spus şeful de stat-major, menţionând şi desfăşurarea „a patru avioane de luptă de tip Mirage 2000”.

Este vorba despre „a trimite un semnal foarte, foarte clar de solidaritate strategică faţă de Estonia, dar şi un semnal real de fermitate şi fără ambiguitate faţă de Rusia”, a adăugat el.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, NATO a desfăşurat grupuri de luptă multinaţionale în cele trei state baltice şi în Polonia, pentru o misiune permanentă de tip EFP (Enhanced Forward Presence sau Prezenţă avansată întărită), asumată de mai multe ţări membre. 

 

CITEȘTE ȘI:

Reacția lui Iohannis, după atacul Rusiei asupra Ucrainei: „Condamn cu putere, în numele României, agresiunea militară a Rusiei”

19.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei Rusiei. 40 au cerut statut de refugiat

abonare newsletter