Politică
Emil Boc, ales președinte al Comitetului European al Regiunilor. Președinte CoR: „Acest lucru vine într-un moment crucial”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost ales președintele Comitetului European al Regiunilor pe politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER). Mandatul său va dura doi ani și jumătate.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost ales președintele Comitetului European al Regiunilor pe politica de coeziune teritorială și bugetul UE/ Foto: Emil Boc - Facebook
Emil Boc a fost ales, joi, 29 septembrie, președintele Comitetului European al Regiunilior pe política de coeziune teritorială și bugetul UE.
„Felicitări Emil Boc pentru alegerea dumneavoastră în calitate de președinte al Comisiei EU_CoR pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE.
Acest lucru vine într-un moment crucial pentru regiuni și orașe și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Comitetul va continua să apere o politică de coeziune mai puternică”, a scris Vasco Alves pe Twitter.
Emil Boc (RO-PPE) este membru al CoR din 2019 și a fost raportorul a numeroase avize pe teme legate de educație, cum ar fi cele referitoare la Spațiul european al educației, Strategia europeană pentru universități și modul în care UE abordează provocarea exodului creierelor. În noul său rol de președinte al Comisiei COTER, dl Boc își va concentra activitatea politică pe modul utilizării bugetului UE și a fondurilor de coeziune, decarbonizarea transporturilor și lansarea unei reflecții prospective ce asigură și în viitor o politică de coeziune puternică și eficientă.
În noul său rol de președinte al Comisiei COTER, Emil Boc își va concentra activitatea politică pe utilizarea bugetului UE și a fondurilor de coeziune, decarbonizarea transporturilor și începerea unei reflecții de perspectivă pentru a asigura o politică de coeziune puternică și eficientă în.
„În calitate de președinte COTER, una dintre cele mai mari priorități ale mele este să mă asigur că vom avea o implementare eficientă, durabilă și calitativă a actualelor programe de coeziune și o politică de coeziune puternică în viitor. dedic multă atenție dezbaterilor viitoare. Mă voi întâlni în curând cu comisarul UE pentru politica de coeziune și reforme, Elisa Ferreira, pentru a discuta Planul nostru de acțiune comun: trebuie să lucrăm îndeaproape cu Comisia pentru a oferi sprijinul necesar pentru local și regional autorităților și accelerarea implementării. Vreau să mă asigur că munca noastră în COTER și ca instituție are un impact real în teritoriile noastre și că nicio regiune nu este lăsată în urmă, indiferent de dimensiune, provocări demografice sau geografice.
Trebuie să lucrăm împreună. cu toate instituțiile UE pentru a ne asigura că vocea orașelor și regiunilor și a cetățenilor noștri este auzită. Coeziunea nu este un aspect tehnice, ci un principiu politic, este lipiciul care menține Europa unită . Viitorul democratic al Europei depinde de viitorul politicii de coeziune. În aceste momente dificile, în special, avem nevoie de coeziune și solidaritate pentru a putea răspunde corect și eficient nevoilor cetățenilor noștri”, a declarat Emil Boc după ce a fost ales.
„Emil Boc devine președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE într-un moment crucial pentru regiuni și orașe și pentru Uniunea Europeană în ansamblu. Consecințele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, criza energetică și redresarea – încă în curs – în urma pandemiei conferă politicii de coeziune un rol și mai important pentru a păstra laolaltă UE. Experiența dlui Boc va ajuta Comitetul să pledeze mai ferm pentru o politică de coeziune mai puternică”, a declarat Vasco Alves, președintele CoR.
Clujul vrea să devină oraș neutru climatic
Cluj-Napoca se numără printre orașele care vor participa la misiunea UE pentru 100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030. Comisia Europeană a desemnat în aprilie 2022 cele 100 de oraşe din UE, inclusiv Cluj-Napoca, București şi Suceava, care vor participa la misiunea UE pentru 100 de oraşe inteligente şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030.
Cele 100 de oraşe se află în toate cele 27 de state membre, iar alte 12 oraşe se află în ţări asociate sau cu potenţial de a fi asociate la programul Orizont Europa, programul UE pentru cercetare şi inovare (2021 - 2027).
Zonele urbane găzduiesc 75% dintre cetăţenii UE. Pe plan mondial, zonele urbane consumă peste 65% din energia mondială, generând peste 70% din emisiile de CO2. Prin urmare, este important ca oraşele să acţioneze ca ecosisteme de experimentare şi inovare pentru a le ajuta pe toate celelalte în tranziţia lor spre a deveni neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în 2050.
Misiunea „Oraşe” va primi finanţare în valoare de 360 milioane de euro în cadrul programului Orizont Europa pentru perioada 2022-2023, pentru a demara căile de inovare către neutralitatea climatică până în 2030. Acţiunile de cercetare şi inovare vor aborda mobilitatea curată, eficienţa energetică şi planificarea urbană ecologică şi vor oferi posibilitatea de a elabora iniţiative comune şi de a intensifica colaborările în sinergie cu alte programe ale UE.
Beneficiile pentru oraşe includ consiliere şi asistenţă personalizate din partea unei platforme dedicate misiunii şi gestionată de NetZeroCities, finanţare suplimentară şi oportunităţi de finanţare, precum şi posibilitatea de a se alătura unor acţiuni de inovare şi unor proiecte-pilot de mare anvergură. Misiunea oferă, în plus, oportunităţi de colaborare, de schimb de cele mai bune practici între oraşe şi de sprijin pentru implicarea cetăţenilor în misiune.
CITEȘTE ȘI: