Politică
Eliminarea pensiilor speciale. Emil Boc: „În sfârșit, România a reușit normalitatea, adică ceea ce am făcut eu în 2010”
Primarul Emil Boc a salutat măsurile prin care Guvernul a eliminat pensiile speciale și cumulul pensiei cu salariul, arătând că a luat aceleași decizii când era premier.
Lucian Bode, Emil Boc și Nicolae Ciucă. FOTO: Facebook/ Emil Boc
Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Primarul Emil Boc apreciază că măsura este una „de bun simț” și salută reintroducerea ei, arătând că măsura a fost aplicată și în 2010, în vremea când era premierul României. Edilul susține că măsura a fost eliminată de Guvernele PSD.
„Văd că în sfârșit, România a reușit normalitatea, adică ceea ce am făcut eu în 2010, de a elimina pensiile speciale – dar toate – din Parlament și eliminarea cumulului cu salariul la stat, le-am făcut în 2010 și acum iată, după 13 ani, se readuce România acolo. Gândiți-vă dacă Guvernele Ponta și Dragnea nu ar fi anulat acele măsuri, unde era România astăzi. Asta e temă de reflecție”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio, joi.
Primarul s-a referit și la măsura eliminării cumulului pensiei cu salariul, arătând că, și în cazul angajaților Primăriei care se află în această situație, măsura va trebui aplicată: „(Decizia privind renunțarea la pensie sau salariu – n.red.) este o chestiune de opțiune individuală care, în momentul în care legea va fi promulgată de președintele țării, va trebui să se aplice tuturor, indiferent de cine este vorba”.
Emil Boc a mai arătat că pensiile trebuie să fie acordate pe bază de contributivitate, fiind „o măsură de bun simț”.
„Este o măsură de bun simț asta, adică dacă bunul simț nu va triumfa, nu vom deveni niciodată o țară normală, acesta este mesajul meu. Dacă vrem să fim o țară normală, trebuie să punem bunul simț pe primul loc. Contributivitate, nu fraiereală, nu unii mai șmecheri și alții mai puțin șmecheri. Toată lumea trebuie să aibă același regim când ne raportăm la bani publici, pentru că toți îi producem și trebuie să avem acces egal și la distribuirea lui, nu pe bază de favoritisme și privilegii. Asta este o societate normală, și cred că românii își doresc o țară normală, bazată pe respect. Mi-am asumat aceste măsuri în 2010 și știți acest lucru, dar au venit alții și au schimbat”, a mai arătat edilul clujean.
Măsurile luate când Boc era premier au fost „reinventate”
Pensiile speciale, cumulul pensiei cu salariul, numărul mare de secretari de stat și ministere sunt probleme abordate de Emil Boc când era premier. Primarul Clujului spune că se discută aceleași lucruri pe care el le-a făcut în urmă cu un deceniu.
Politicienii au reluat discuția privind rezolvarea unor probleme care par să nu dispară din România. Pensiile speciale, cumulul salariului cu pensia, numărul mare de secretari de stat sau ministere - deși sunt subiecte care au fost abordate în urmă cu mai bine de 10 ani, pe vremea când primarul Emil Boc era premier, ele au redevenit probleme în 2023.
Proiectul eliminării pensiilor speciale, adoptat de Parlament
Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, însă proiectul a suferit modificări față de varianta asumată de Guvern și convenită cu oficialii europeni, scrie Hotnews. Mai exact, parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani. USR a refuzat să voteze proiectul de lege precizând că acesta nu elimină nicio pensie specială.
Potrivit noilor modificări procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali.
De aceleași condiții de pensionare prevăzute de legile în vigoare acum beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani. Inițiatorii amendamentului sunt parlamentarii PSD și PNL care au motivat că această prevedere este necesară „pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”.
O altă modificare operată față de varianta asumată și anunțată prevede o impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net și nu 30% așa cum anunțaseră inițial.
Vârsta de pensionare crește de anul viitor etapizat, de la 50 de ani, în 2024, la 60 de ani în 2035.
„Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043”, a explicat preşedintele comisiei de muncă, Adrian Solomon.
De asemenea, s-a modificat și legea cumului salariu -pensie. Și aici, PSD și PNL au introdus excepții de la regulă pentru pensionarii speciali. Astfel, printre categoriile exceptate care vor putea cumula salariu cu pensia sunt parlamentarii, membrii ANAF, BNR, ANCOM și salariații din domeniul sanitar și de învățământ.
Reglementarea pensiilor speciale este condiție-jalon în Programul Național de Redresare și Reziliență. Dacă România nu face o reformă a pensiilor speciale nu mai primiește banii europeni pentru PNRR.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: