Politică

Statul face economii din bursele copiilor orfani, dar continuă să dea bani pensionarilor speciali

Economii pe spatele săracilor? Statul „fură” bursele copiilor orfani de un părinte, dar continuă să acorde bani pensionarilor speciali.

Statul român vrea să facă economii de pe spatele copiilor orfani / Foto: depositphotos.com Statul român vrea să facă economii de pe spatele copiilor orfani / Foto: depositphotos.com

 

 


În anul școlar 2023-2024, bursa socială de 300 lei pentru elevii orfani de un părinte va fi condiționată de venitul minim, potrivit metodologiei cadru de acordare a burselor școlare, care a fost pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educației.

 


Dacă înainte atât copiii cu ambii părinți decedați, cât și cei orfani de un părinte primeau ajutor prin bursă socială,  fără a avea o limită de venit, acum, în anul școlar 2023-2024, statul încearcă să se scape de „plata” pentru elevii care au un părinte decedat.

Acești copii vor trebui să aducă dovada că sunt suficient de săraci ca să fie ajutați de stat. Ei au fost incluși în rândul „familiilor monoparentale”, la articolul 10 din proiect:


„c) elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii”

CITEȘTE ȘI:
Noi criterii de acordare a burselor elevilor. Crește valoarea burselor de merit, dispare bursa de studiu

 


În acest sens, o petiție Declic a fost deschisă prin care cetățenii români cer să se modifice la litera b, din art. 10 din proiect, din „elevi cu ambii părinți decedați”, în „elevi orfani”: 

„Orfanii sunt copiii care și-au pierdut un părinte sau pe amândoi! A fi orfan nu este o alegere! Statutul de orfan și de părinte de orfan vin la pachet cu multe provocări, copleșitoare, deseori umilitoare. Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor părinți pare o soluție crudă la a salva bugetul României!”, se arată în petiție.


Petiția a adunat deja peste 13.000 de semnături. Semnează și tu aici.

Pensionarii speciali primesc în continuare bani

Între timp, pensiile de serviciu sau „pensiile speciale”, cum au fost supranumite, încă se află în plată, deși Uniunea Europeană ne-a oferit bani pentru reforme și pentru eliminarea inechităților din sistemul de pensii. Politicienii români au făcut un proiect „de ochii lumii”, prin care, practic, amână luarea oricăror măsuri cu cel puțin 5 ani. 

Conform proiectului controversat aprobat de Senat și Camera Deputaților la finalul lunii iunie, ale căror articole au fost declarate ulterior neconstituționale de către Curtea Constituțională a României (și care a fost trimis înapoi în Parlament), beneficiarii pensiilor speciale au la dispoziție o perioadă de grație de cinci ani, timp în care se vor putea pensiona în condiții similare cu cele din prezent.

Proiectul se referă la pensiile speciale ale magistraţilor, militarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului Curţii de Conturi, aeronautic. Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată, eşalonată, la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD). Vârsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani pentru toți românii.

CITEȘTE ȘI:
Legea pensiilor speciale, adoptată. Nu va desființa pensiile, iar unele modificări se finalizează abia peste 20 de ani
Peste 10.300 de pensii speciale, raportate luna trecută în România. Numărul beneficiarilor crește alarmant

 

Printre cele adoptate, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona până în 2028 în aceleaşi condiţii ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, şi beneficiind de o pensie în cuantum de 80% din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate.  De aceleaşi condiţii de pensionare prevăzute de legile în vigoare vor beneficia şi pensionarii militari, în următorii cinci ani. Totodată, pensiile mai mari de 4.000 de lei net vor fi impozitate cu 15%.

Anexele legii arată că unele modificări la pensiile speciale se vor finaliza abia în 2043, peste 20 de ani. Până în 2026, când expiră PNRR, numărul lunilor care constituie baza de calcul a pensiilor magistraților, a militarilor și polițiștilor crește doar de la 12 la 17, iar la 300 de luni (adică ținta de 25 de ani) se va ajunge abia în 2043.

De asemenea, în cazul pensiilor pentru funcționarii parlamentari, în lege s-a introdus un „artificiu”. Foștii deputați și senatori care n-au mai fost aleși pot beneficia de pensie specială dacă au fost angajați la Parlament.

Astfel, putem spune că nu s-a rezolvat nimic, iar acest proiect, ale căror prevederi cel mai probabil nu se implementa pe viitor, doar încearcă câștige mai mult timp și bani (publici) pensionarilor speciali. Statul continuă să plătească pensiile speciale, în timp ce copiii orfani de un părinte sunt ignorați, dacă aceștia nu sunt destul de săraci.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională și retrimisă în Parlament! CCR apără pensiile magistraților

EXCLUSIV. Lista pensionarilor de LUX din Cluj. Cea mai mare pensie depășește 20.000 de lei

Ultimele Stiri
abonare newsletter