Politică

Cultivarea şi traficul de droguri ar putea fi pedepsite cu închisoare de până la 25 de ani. Ce prevede propunerea legislativă?

Cultivarea şi traficul de droguri pot fi pedepsite cu închisoare de la 5 până la 25 de ani, pentru droguri de mare risc, şi interzicerea unor drepturi, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Trafic de droguri/Foto: Foto: Depositphotos.com Trafic de droguri/Foto: Foto: Depositphotos.com

 

 


Potrivit proiectului, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 ani şi interzicerea unor drepturi.

 


Propunerea legislativă prevede modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Pedepse majorate pentru consum și trafic de droguri

Iniţiatorii subliniază că proiectul abordează o problematică extrem de gravă, traficul şi consumul ilicit de droguri, transformându-se într-una dintre cele mai periculoase forme ale criminalităţii organizate.


„Drogurile reprezintă un subiect care preocupă, la această oră, societatea românească, având în vedere că atât traficul, cât şi consumul ilicit de droguri au luat o amploare deosebită, afectând o mare parte a populaţiei, printre care foarte mulţi minori. Având în vedere evoluţia acestui fenomen al traficului şi consumului ilicit, în contextul a ceea ce vedem se întâmplă, zilnic, în ţara noastră, considerăm necesară modificarea legislativă, aşa cum este ea prezentată, fiind mai mult decât justificată majorarea limitelor pedepselor prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive.

Potrivit proiectului depus la Senat, pedepsele pentru producerea, consumul sau traficul de droguri vor fi majorate. De altfel, în cazul în care administrarea drogurilor va cauza moartea victimei, pedeapsa poate ajunge 30 de ani de închisoare. Noile prevederi reglementează următoarele situații:


CITEȘTE ȘI: 
Emil Boc, despre testarea antidrog a elevilor: „Susțin un regim riguros de control. Drogurile pot distruge viitorul copilului”

-Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
-Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani. Dacă aceste fapte privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 5 ani.
-Prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi eliberarea cu intenţie de droguri de mare risc, pe baza unei reţete medicale prescrise, cu intenţie, de către medic, sau a unei reţete medicale falsificate. 
-Obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise cu intenţie, de către medic, sau a unei reţete medicale falsificate se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.
-Administrarea de droguri de mare risc unei persoane, în afara condiţiilor legale, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. Furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani. Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
-Dacă faptele prevăzute în proiect au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 30 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, de deputații grupului social-democrat. 


Foto: Depositphotos.com
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Măsuri pentru combaterea drogurilor în penitenciare, prin corespondență. Deținuții vor citi scrisorile în prezența personalului sau vor primi o copie

Fenomenul drogurilor în România. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani

Șefa Agenției Antidrog, despre consumul de droguri în rândul elevilor: „Școlile își vor activa grupuri de acțiune”. Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter