Politică

Bătălia internă din PNL, una „spectaculoasă, în perioada următoare”

Tensiunile care au loc în coaliția de guvernare, în ultima perioadă, ridică o serie de întrebări pentru electoratul și așa debusolat și încurcat de ceea ce se întâmplă pe scena politică actuală și în mediul economic.

Odată cu apropierea alegerilor din 2024, diviziunile din cadrul PNL par să se adâncească. Foto: Inquam Photos / George Călin Odată cu apropierea alegerilor din 2024, diviziunile din cadrul PNL par să se adâncească. Foto: Inquam Photos / George Călin

 

 


În opinia unor specialiști, există câteva scenarii în ce privește colaborarea, pe viitor a celor două partide de la putere, PSD și PNL. 

 


Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, consideră că în momentul de față este interesant de urmărit evoluția tensiunilor din interiorul PNL. 

Mișcoiu observă o reticență istorică față de colaborarea cu PSD. Încercările anterioare de a proiecta imaginea PNL ca partid reformator și modernizator au creat tensiuni în coaliție, în special în rândul celor care nu sunt încântați să guverneze alături de foștii lor inamici politici.


 „Coaliția guvernamentală este, desigur, o mare coaliție formată din două mari partide care au căutat stabilitate, au căutat, de asemenea, să aibă un acces total la controlul asupra aparatului de stat și resurselor aferente și era inerent să existe, în interiorul partidelor care formează coaliția, grupări care nu sunt de acord cu menținerea acesteia, mai ales după alegerile din 2024. Cum aceste alegeri se apropie, evident că aceste curente se consideră mult mai îndreptățite să facă ceea ce trebuie să facă și anume să lucreze pentru ruperea coaliției și pentru ca partidele să meargă pe cont propriu. Iarăși, era de așteptat ca PNL să fie mai divizat în ceea ce privește viitorul unei guvernări și după 2024 cu PSD, acest lucru explicându-se prin faptul că PNL a avut o reticență istorică de a colabora cu PSD. PNL a dorit să pară un partid reformator și modenizator, acuzând PSD că este un partid social conservator care nu dorește dezvoltarea României, or evident că aceste acuze istorice au făcut ca o bună parte a liberalilor să nu fie foarte încântați de faptul că guvernează cu foștii lor inamici politici. 

Diviziuni în interiorul PNL și implicații pentru alegerile din 2024

Profesorul universitar spune că coaliția pare să se confrunte cu presiuni interne puternice, alimentate de dezacorduri tot mai evidente între facțiunile interne ale partidelor componente.


„Această parte a liberalilor s-a trezit cumva și încearcă să facă astfel încât PNL să devină un partid de prim rang, să ia fața PSD, la următoarele alegeri. Klaus Iohannis a căutat să mențină această coaliție, să subordoneze într-un fel sau altul PNL intereselor prezidențiale. Ceea ce ca demers era normal, dar ca rezistență a PNL părea destul de improbabil să se producă atât de ușor, dar iată că s-a întâmplat. Gruparea care controlează partidul încă condusă de fostul premier Ciucă, ce are o legătură foarte directă cu președintele Klaus Iohannis, consideră că cea mai bună variantă este de a merge chiar ca și parteneri secundari juniori în viitoarea coaliție cu PSD, acceptă logica unui raport de forțe defavorabil PNL și mai degrabă favorabil PSD cu condiția să rămână la guvernare, ceea ce cealaltă tabără din PNL care pare că se reunește în jurul unor lideri precum Rareș Bogdan sau Dan Motreanu dorește altceva, dorește ca PNL să fie în competiție directă cu PSD, considerând că poziția de viitor partener junior în coaliție va reprezenta un prim pas în marginalizarea PNL. 

Cele două analize sunt ambele, și aici e problema, corecte în fiecare din cele două strategii pentru PNL sunt avantaje și dezavantaje or, înfruntarea în interiorul partidului s-ar putea să se producă într-o manieră mai contondentă mai violentă decât ne-am fi putut închipui, iar faptul că gruparea disedentă, cea care nu mai vrea cu PSD este nu doar marginalizată, ci este într-un fel sau altul luată peste picior ca să spunem așa, de conducerea actuală a partidului nu înseamnă nimic încurajator pentru consensul din interiorul PNL. Cu siguranță, vom avea și alte zvâcniri, poate și mai violente în interiorul partidului, împotriva conducerii cu cât ne vom apropia de alegerile din 2024 unde, PNL va merge separat de PSD. Deci oricum ar fi coaliția care va urma, vor fi în competiție. Or, să fii în competiție și să spui că vrei să guvernezi în continuare partidul împotriva căruia vrei să candidezi nu face foarte mult sens, și cu siguranță, e un mesaj electoral defetist”, spune Sergiu Mișcoiu.


„Bătălia internă din PNL va fi cea mai spectaculoasă”

El subliniază că e greu de apreciat care va fi raportul de forțe final în interiorul PNL.

„Vor încerca să pară că divorțul este unui mai degrabă amiabil, e greu de estimat care va fi raportul de forțe final din interiorul PNL. Dacă opoziția internă din partid va fi suficient de puternică pentru a zgudui partidul si pentru a-i obliga pe adepții curentului menținerii coaliției cu PSD să facă un pas înapoi și să treaccă din nou la un discurs gen discursul președintelui Iohannis înainte de alegerile din 2020. În orice caz, cred că mai întâi va fi de urmărit și cu consecințe imprevizibile și dăunătoare pentru ansamblul partidului, bătălia internă din PNL, ea va fi cea mai spectaculoasă, în perioada următoare, pentru că de rezultatul acesteia va depinde ceea ce se va întâmpla ulterior în alegerile din 2024 și după. 

(...) Dacă o grupare moderată precum  gruparea Ciucă este cea care conduce partidul, în speranța unei guvernări cu PSD după 2024, atunci evident că și campania va lua o altă formă, va crea impresia în opinia publică de mare blat, cum se spune ăn fotbal, este un scenariu posibil. E un scenariu care probabil, din punct de vedere electoral pentru PNL nu va fi cel mai bun, adică vor încasa lovituri din partea electoratului, vor fi concurați de partide de pe flancul acesta de dreapta, dar și pe flancul naționalist AUR. 

Marele noroc, dacă putem spune așa, din punct de vedere politic al PSD și PNL este că la alegerile trecute fiindcă au fost în plină pandemie au avut o prezență foarte mică. La alegerile următoare, în 2024 e greu să ajungi la o prezență mai mică decât în 2020, deci doar contextul pandemic i-a salvat practic din această ecuație. Românii cu siguranță vor boicota masiv o serie de scrutinuri din 2024 pentru că vor considera că au văzut tot ceea ce au putut vedea la guvernare în ultimii ani”, consideră profesorul universitar. 

Anca M. Colibășanu

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, și-a anunțat candidatura la prezidențiale. „Dacă partidul îmi va cere să candidez, voi candida”

abonare newsletter