Politică
Sociolog clujean: „Prestația și circul din Parlament îi descalifică pe politicienii români”
Un sondaj de opinie dat publicității recent releva faptul că românii au o încredere foarte scăzută în politicieni, aceștia aflându-se chiar pe ultimul loc în top la capitolul încredere. Sociologii punctează câteva posibile cauze ale acestei tendințe.
Românii nu au încredere în politicieni Foto: Facebook Senat
Ioan Hosu, sociolog și prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj, atrage atenția că trebuie făcută o distincție între politicianul local și cel „național”, adică parlamentari sau guvernanți. Pe de altă parte, spune el, nici nu ar trebui să ne mire atitudinea cetățenilor față de clasa politică românească, atâta timp cât în Legislativ vedem, mai ales în ultima vreme, circ și spectacol.
„Cred că trebuie făcută o distincție în ce privește încrederea în politicieni, între politicianul din administrația locală și cel care e în politica mare. Oamenii se referă la politician atunci când se gândesc la Parlamentul României. Alte studii ne arată că există o doză mai mare de încredere, și se vede și la participarea la vot, când e vorba de alegeri locale. Cu cât ne îndepărtăm de nivelul local, cu atâta încrederea scade în politicieni.
Mai sunt și date pe care le-am văzut în 2023 și 2022, potrivit cărora sunt și alte profesii unde vedem o scădere a încrederii- inginerul, profesorul. Probabil oamenii se duc mai degrabă spre alt tip de profesii, mai spectaculoase.
Dar revenind la politicieni, aici e vorba de foarte mulți ani, de mult timp politicieni sunt din păcate în România, foarte jos în încredere. Asta explică și rata de participare a românilor la vot. La nivel local există încredere pentru că există în cele mai multe situații, contact nemijlocit, în comunitățile mici oamenii sunt cunoscuți. Dar și în cele mari, unele măsuri pe care atunci când un edil, un primar le adoptă sunt pozitive, ele se reflectă și în încredere ridicată”, spune Ioan Hosu, pentru monitorulcj.ro.
Hai să ne uităm la circul din Parlament!
Ioan Hosu mai arată că în ciuda faptului că vorbim de un optimism mai mare comparativ cu anul trecut, suntem mai optimiști adică, încrederea în politicieni e tot mai jos în rândul populației.
„Dar hai să ne uităm la peisajul din Parlament care arată destul de jalnic. Cam mult circ, pe teme și nonteme, și inclusiv temele care sunt serioase și sunt grave – războiul de la granițele României, măsuri care vizează categorii precum vârstnicii, creșterea salariului minim, sunt discutate într-un registru care nu face decât să aducă cu sine neîncredere sau dispreț, chiar. Eu cred că ar trebui să vedem aici un alt tip de prestație, oamenii se așteaptă la decență din partea politicienilor. De obicei prestigiul vine și cu performanță în spate, acte legislative sau cu comportamente care să îi califice pe pozițiile pe care sunt.
Cred că prestația, circul, din Parlament sunt cele care îi descalifică. Nu cred că există o neîncredere generalizată, atâta timp cât, spre exemplu, vârstnicii apreciază măsurile luate - pensii mărite, scutiri, curent mai ieftin. Noi apreciem direcția proeuropeană, suntem proeuropeni, dar avem discursuri antieuropene care duc în derizoriu. Prestigiul se poate transforma și în încredere și intenție de participare la vot. Din păcate, o să vedem că mulți vor refuza să participe la viitoarele cicluri electorale, la alegerile din acest an, în schimb vor fi foarte activi cei care apreciază fix acest gen de comportament, un spectacol grotesc. Acest comportament dezonorează până la urmă o instituție și instituții fundamentale. Pe de altă parte când avem tot felul de artiști, sportivi sau oameni fără meserie, care, cică, fac politică, atunci ce să mai apreciezi acolo? Ar trebui să existe mai multă responsabilitate și o reglemnetare mai bună a comportamentelor care sunt aproape deviante, am auzit chiar înjurături”, mai subliniază Ioan Hosu.
CITEȘTE ȘI: