Politică

Analistul politic clujean George Jiglău: „Tensiunile din coaliție, un simplu dezacord între partidele de la putere. Coaliția nu se va rupe”

Analistul politic clujean George Jiglău califică ultimele discuții și tensiuni din coaliția de guvernare drept un simplu dezacord de moment, care nu va duce la o rupere a colaborării dintre cele două partide de la putere foarte curând.

Premierul Marcel Ciolacu  și liderul PNL Nicolae Ciucă Foto: Facebook Marcel Ciolacu și Facebook Nicoale Ciucă Premierul Marcel Ciolacu și liderul PNL Nicolae Ciucă Foto: Facebook Marcel Ciolacu și Facebook Nicoale Ciucă


 

„Tensiunile din coaliție nu sunt atât tensiuni, cât pur și simplu un dezacord care a fost mai vizibil în ultimele săptămâni legat de comasare. Acesta este poate între puținele dezacorduri care au existat între PSD și PNL de când formează această coaliție. Ceea ce mi se pare remarcabil este acest lucru - nu știu dacă am avut vreodată o coaliție atât de stabilă la guvernare din perspectiva cooperării dintre cele două partide. Doar constat, nu zic dacă-i bine sau nu sau care e impactul asupra actului guvernării”, a declarat George Jiglău, pentru monitorulcj.ro.  

El mai subliniază că această mult discutată comasare a alegerilor era oricum foarte dificil de realizat pentru că aici dincolo de interesele politice ale fiecăruia dintre partide au existat multe constrângeri administrative. „Cred că asta a jucat un rol foarte important în felul în care fiecare dintre partide s-a raportat la tot procesul care a dus la acest rezultat final. Eu nu cred că e timpul complet pierdut pentru a se ajunge la o înțelegere, dar sigur, probabilitatea să se mai întâmple e foarte scăzută. Problema a fost probabil acest punct legat de candidatul comun la prezidențiale, cred că de fapt acolo s-a blocat toată discuția, pentru că fiecare partid a insistat pe propriul candidat l a  prezidențiale. Dar asta (n.red candidaturile la prezidențiale) va depinde foarte mult de rezultatele la europarlamentare, iar în funcție de rezultatele de acolo - mai bune, mai proaste, pentru fiecare partid s-ar putea ca poziționarea fiecaruia dintre cei doi lideri potențiali candidați să fie confirmată sau infirmată, în perspectiva prezidențialelor. S-ar putea să apară nume noi și cred că discuția aceasta legată de un candidat comun care poate să dea mai multe șanse pentru ca ambele partide să rămână la guvernare și după prezidențiale, respectiv parlamentare în toamnă-iarnă,  s-ar putea să reapară. Deci ce vedem acum e un dezacord sau nu s-a ajuns la un compromis sau la o înțelegere care să mulțumească ambele partide. În același timp cred că suntem departe de orice scenariu care să ducă la vreo rupere de coaliție în momentul acesta, mai ales în an electoral variantele de coaliție sunt foarte puține”, a mai spus George Jiglău.


 

CITEȘTE ȘI:

Nicolae Ciucă, despre comasarea alegerilor: „Mizez pe raţiunea tuturor, astfel încât să avem o soluţie”

Prima şedinţă BPN a PNL din 2024; Nicolae Ciucă: Ne vom menţine priorităţile

Nicolae Ciucă, precaut în ce privește aderarea României la Schengen

Ultimele Stiri
abonare newsletter