Politică

Guvernul vrea să majoreze salariile pentru bugetari cu 10%, în plină campanie electorală. Impact bugetar de peste 1 miliard de lei.

Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10 %, în două tranşe prevăzute în iunie și septembrie, luni în care se desfășoară alegerile locale/europarlamentare, respectiv prezidențiale/parlamentare. Impactul bugetar este estimat la 1,127 miliarde lei.

Majorări de salarii pentru bugetari. Guvernul crește veniturile din sectorul public în plină campanie electorală/Foto: pixabay.com Majorări de salarii pentru bugetari. Guvernul crește veniturile din sectorul public în plină campanie electorală/Foto: pixabay.com

 

Anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranşe, respectiv pentru luna iunie 2024 şi septembrie 2024, impactul bugetar fiind de 1,127 miliarde lei, prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă lansat, marţi, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).


În locul restructurării salariilor, majorări de venituri

Măsura vine în contextul în care Guvernul a amânat restructurarea cheltuielilor bugetare și măsurile de austeritate pentru sectorul public, dar a eliminat facilități și a crescut taxe pentru sectorul privat.

CITEȘTE ȘI: 
Noile măsuri fiscale elimină facilitățile pentru IT-iști și angajații din construcții. Ce taxe vor fi aplicate firmelor din România?

Potrivit Notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de OUG privind măsuri referitoare la salarizarea personalului din unele sectoare de activitate bugetară precum şi reglementarea unor aspecte organizatorice, sunt vizate familiile ocupaţionale de funcţii bugetare din Anexa nr. III - Cultură, Anexa nr. IV - Diplomaţie, Anexa V, Capitolul VI - personalul cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi al oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, Anexa nr. VII - personalul din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi din cele aflate sub controlul Parlamentului, Anexa VIII - Administraţie, inclusiv pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unităţile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori, respectiv poziţiile 21-28 din lit. C ale anexei nr. IX.


Totodată, se prevede ca personalul agenţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi agenţiei pentru protecţia mediului municipiului Bucureşti să beneficieze de salarizare corespunzătoare funcţiilor publice de stat prevăzute la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Decontări pentru ochelari, în limita a 500 de lei 


„Se va reglementa posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru achiziţia de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană. Se va înfiinţa Comisia Centrală pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ministrului Finanţelor şi ministrului Justiţiei, pentru soluţionarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situaţiilor semnalate şi pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială”, se arată în document.

Potricvit proiectului, acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare aferente va fi realizată din procesele de reorganizare instituţională, din creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi a plăţii contribuţiilor la BASS şi a impozitului pe venit, din creşterea gradului de colectare, precum şi din reducerea unor cheltuieli cu bunurile şi serviciile.


Cum crește numărul posturilor la stat

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965 posturi, aproape 64% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF). 

În ciuda deficitului bugetar în creștere și a intențiilor declarate de reducere a aparatului administrativ de stat, numărul bugetarilor a continuat să crească în administrația publică centrală și locală. 


CITEȘTE ȘI: 
Câți bugetari are România. Aproape 1,29 milioane de posturi erau ocupate în instituţiile publice, în februarie 2024.

Numărul angajaților din sectorul bugetar se menține la un nivel ridicat în ciuda așa-numitei legi a „austerității” adoptate de Guvern, prin care au fost eliminate o serie de facilități pentru anumite domenii de activitate, precum IT și construcții, iar pentru alte sectoare economice taxele au fost substanțial majorate și care prevede reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Taxele și impozitele pe proprietăți ar putea fi majorate din 2025. Analist financiar: Măsura este „inevitabilă”.

Datoria publică a României a ajuns la un nou record. Nivelul de îndatorare a depășit 52% din PIB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter