Politică

Încrederea românilor în Guvernul Ponta scade

Dintre toate instituţiile, românii au cea mai puţină încredere în partidele politice.

Încrederea românilor în Guvern scade Încrederea românilor în Guvern scade

Ultimul studiu INSCOP relevă faptul că românii acordă cea mai mare încredere Primăriei (39,6% încredere multă și foarte multă, față de 37,9% în iulie) și Guvernului (34,8% încredere multă și foarte multă față 35,6% în iulie). Astfel, în timp ce Primăria a strâns câteva procente la capitolul încredere, Guvernul a scăzut.

Pe pozițiile următoare se plasează consiliile județene cu 33,4% (față de 32,9% în iulie), Curtea Constituțională cu 33,3% (față de 35,7% în iulie). Urmează Parlamentul — 26,7% (25,8 în iulie), Președinția — 25,8% (25,1% în iulie) și partidele politice — 14,8% (14,7% în iulie).


Armata şi Biserica, cele mai de încredere instituţii

În zona instituțiilor executive, pe primele poziții în topul încrederii se situează Armata, cu 65,4% încredere multă și foarte multă, față de 64,6% în iulie, și Banca Națională a României (51,2%, față de 50% în vară). Urmează Serviciul Român de Informații (47,7%, față de 48% în vară), Serviciul de Informații Externe (47%, față de 47,6% în vară), Poliția (46%, față de 45% în vară) și DNA (45,7% față de 47,4% în iulie). Clasamentul instituțiilor sociale sau private este condus de Biserică, cu 65,2% încredere multă și foarte multă față de 63,9% în iulie. Urmează universitățile, cu 49,6% față de 51,9% în vară, presa (39% față de 42,7% în iulie), organizațiile societății civile (34,2% față de 34,9%) și sindicate (26,5%, față de 25,7% în vară). În a doua parte a ierarhiei se află patronatele (23,4% față de 21,1% în vară) și băncile cu 23,4% față de 22,3% în vară.

Românii, „sătui de scandalurile dintre Palate“

Politicienii clujeni de la putere recunosc că ultimele scandaluri dintre cele două Palate, mai exact dintre preşedinte şi premier, sunt principala cauză care a dus la scăderea procentelor în ceea ce priveşte încrederea în Guvern. „Este firesc ca oamenii să aibă cea mai mare încredere în Primărie, pentru că este prima instituţie cu care intră în contact. În ce priveşte Guvernul, este normal să vedem că încrederea oamenilor a scăzut şi datorită ultimelor scandaluri între Palate şi instituţii, în general, chiar nu mă mir. Cum nu mă mir nici de faptul că oamenii nu au mare încredere în Parlament şi în partidele politice, atâta timp cât migraţia politică e în floare“, a declarat deputatul PNL de Cluj, Elena Uioreanu.


În opinia deputatului PSD de Cluj, Aurelia Cristea, neîncrederea în instituţiile politice este mai degrabă o neîncredere în politică, în general, lucru pe care îl observăm, de altfel, şi în alte ţări. „În ce priveşte încrederea în Guvern, eu cred că şi aşteptările au fost prea mari. Totuşi este pe locul al doilea. Pe de altă parte, este firesc ca Primăria să fie prima la capitolul încredere, pentru că şi legătura oamenilor cu Primăria este strânsă, directă. În ce priveşte încrederea în Parlament şi în partidele politice, cred că de fapt în general politica în România este pusă la îndoială, nu neapărat instituţiile. Bineînţeles că şi traseismul poate fi o cauză a neîncrederii. Pe de altă parte, vedem că Armata continuă să fie pe primul loc la încredere, urmată de Biserică. Cred totuşi că Biserica ar trebui să se implice mai mult în educaţie, în programele educaţionale“, a comentat şi Aurelia Cristea

abonare newsletter