Politică

Sondaj Inscop - Europarlamentare: Alianța PSD-UNPR - 37,1%, PNL - 20,1%, PDL - 17,5%

Alianța PSD - UNPR ocupă prima poziție în topul opțiunilor de vot pentru alegerile europarlamentare, urmată de PNL și PDL iar calitățile pe care românii le consideră cele mai importante pentru un eurodeputat sunt cunoașterea limbilor străine, studiile și experiență politică, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research.

Alianța formată din PSD și UNPR ar obține 37,1% dintre voturile exprimate la alegerile europarlamentare, conform sondajului amintit, PNL — 20,1%, PDL — 17,5%, UDMR — 4,7% și PP-DD — 4,6% din intențiile de vot.

Întrebați dacă în viziunea lor USL ar trebui să candideze pe liste comune la alegerile europene sau separat, 42,5% dintre români cred că PSD și PNL ar trebui să candideze separat, în timp ce 28,7% dintre români preferă varianta listei comune. 28,8% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la această întrebare.


Potrivit sondajului Inscop Research remis joi Agerpres cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă europarlamentarii sunt: cunoașterea unor limbi străine (93,7% consideră acest lucru important și foarte important), să aibă studii potrivite (92,4%) și să aibă experiență politică (86,5% cred că acest lucru este important și foarte important).

Pentru 67,1% dintre respondenți este important și foarte important ca viitorii europarlamentari să fie cunoscuți în Europa, în timp ce 44,4% consideră că este important și foarte important ca europarlamentarii să fie noi în politică.


La alegerile pentru Parlamentul României, 56,3% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că ar vota cu USL, 17,7% cu PDL, 5,1% cu PP-DD. Sub pragul parlamentar de 5% s-ar clasa UDMR, cu 4,7% din voturi, Forța Civică — 4,5%, PMP cu 4,4%, PRM cu 4% și PNȚCD cu 2,2%. 21,7% din totalul populației chestionate declară că nu s-a hotărât dacă va merge la vot, în timp ce 9,3% declară că nu ar merge la vot.

Sondajul a fost realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul" în perioada 16 — 21 ianuarie. Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter