Politică

Traian Băsescu participă la Summitul UE dedicat Romilor de la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, participă vineri la cea de-a treia ediţie a Summitului European pentru Incluziunea Romilor, la Bruxelles.

În declaraţia făcută de la tribuna summitului, şeful statului a atras atenţia asupra nivelului deosebit de scăzut al educaţiei în rândul membrilor etniei rome în România. Situaţia dramatică pune implicit piedici în ridicarea nivelului de trai, spune preşedintele, informează Digi24.ro.

Potrivit declaraţiilor președintelui României, Traian Băsescu, principalul obiectiv al summitului va fi găsirea unor soluţii locale la problema integrării romilor.


”În privinţa celor care trăiesc în România, situaţia este dramatică: fetele şi femeile rome sunt supuse unor riscuri suplimentare în raport cu bărbaţii romi. 10% dintre ele au primul copil între 12 şi 15 ani, iar 48% - între 16 şi 18 ani, a spus preşedintele, laSummitul pentru Incluziunea Romilor de la Bruxelles. 60% din locuinţele romilor (multe construite din pământ, chirpici, paiantă) nu sunt dotate cu baie şi doar 20% au acces la o sursă de apă curentă, mai spune şeful statului. Peste 50% din romii fără ocupaţie îşi caută loc de muncă de peste doi ani, iar din cei care lucrează, aproape jumătate se regăsesc în economia informală. Peste 75% din cei apţi de muncă încadraţi fără contract, spune preşedintele, au un nivel de educaţie sub opt clase. Pe de altă parte, romii care au absolvit şcoli profesionale, licee sau studii superioare, fiind calificaţi şi certificaţi pentru diverse meserii, au mai multe dificultăţi în a-şi găsi un serviciu”, a afirmat șeful statului, la Bruxelles, în timpul discursului său la Summitul European pentru Incluziunea Romilor.

Traian Băsescu a mai atras atenția și aspupra faptului că, în şcoli, există în continuare cadre didactice care menţin un climat discriminatoriu faţă de membrii acestei etnii. „Tematica discriminării, intoleranţei şi rasismului constituie puncte slabe şi în pregătirea cadrelor didactice”, arată preşedintele. În acest context tensionat, se regăsesc principalii determinanţi ai abandonului şcolar: sărăcia şi obţinerea de rezultate proaste la şcoală în mod repetat. Aproape 50% dintre cetăţenii romi apţi de muncă nu sunt eligibili pentru cursuri de calificare profesională care să le ofere o diplomă, întrucât nu au absolvit ciclul de învăţământ obligatoriu”, a mai spus preşedintele.


Amendat de CNDC

În urmă cu două luni, Traian Băsescu a fost amendat cu 600 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC) pentru o declaraţie făcută în noiembrie 2010, în Slovenia, în care afirma că mulţi dintre romii nomazi, „în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”. CNCD a argumentat impunerea amenzii în condiţiile în care preşedintele „nu se afla la prima faptă de discriminare”. Revedeţi declaraţia completă a preşedintelui, făcută în 2010 la Ljubljana, aici.

Potrivit unui studiu realizat la cererea Comisiei Europene, aproape 90% dintre elevii de etnie romă abandonează şcoala înainte de terminarea studiilor. Ţările cele mai afectate sunt cele din estul Europei, printre care şi România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter