Politică
PNL vrea lege de revocare a Avocatului Poporului
Parlamentarii PNL au iniţiat o propunere legislativă care introduce drept condiţie pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului situaţia în care acesta refuză să conteste Ordonanţe ale Guvernului, care se dovedesc ulterior neconstituţionale prin decizii ale Curţii Constituţionale.
Viceliderul deputaţilor PNL, Mircea Toader, a anunţat depunerea în Parlament a unei iniţiative legislative care modifică Legea de organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, semnată de deputaţii PNL.
De asemenea, Toader a reiterat faptul că PNL va începe procedurile pentru demiterea actualului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.
Toader a justificat modificarea propusă prin faptul că Avocatul Poporului a refuzat să sesizeze ordonanţe ale Guvernului care s-au dovedit în cele din urmă neconstituţionale, cum a fost cazul OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali.
Toader a menţionat că în situaţia în care, în urma a două astfel de solicitări, Avocatul Poporului nu a sesizat Curtea Constituţională şi nu a motivat de ce respinge o astfel de solicitare, acesta poate fi revocat.
El a explicat că această procedură se aplică în cazul în care ordonanţele vizate sunt ulterior declarate neconstituţionale în urma contestării la Curtea Constituţională pe procedura parlamentară sau în instanţă.
Deputatul a susţinut că proiectul prevede şi faptul că un Avocat al Poporului revocat din funcţie nu va mai beneficia de avantajele pensiei speciale pe care o primeşte în mod normal, asimilat celei de judecător al Curţii Constituţionale.
De asemenea, el a precizat că proiectul prevede că eventualii candidaţi pentru demnitatea de Avocat al Poporului nu trebuie să fi fost membri ai unui partid politic în ultimii 10 ani.