Politică
Candidează Boc la Primărie? El spune că da, dar liberalii nu-s tocmai siguri că din partea PNL.
Liderii PNL de la București vor să știe dacă Emil Boc mai este “trup și suflet alături de partid”.
Moderatorul Silviu Mănăstire nu este un străin al situației de la Cluj. Jurnalistul B1 TV a fost directorul unei publicații locale apropiată de PDL și este cunoscut ca un om apropiat de Daniel Buda, co-președintele PNL Cluj. Înainte de a lucra la B1, Mănăstire a realizat emisiuni la Realitatea TV, televiziunea de casă a democrat-liberalilor, controlată de Vasile Blaga prin intermediul lui Rareș Bogdan.Deși în urmă cu doar câteva săptămâni Emil Boc își anunțase intenția de a candida la alegerile locale de anul viitor din partea PNL, acum candidatura sa nu mai pare la fel de sigură. Cel puțin nu sub culorile liberale.
Ultimele declarații ale liderilor liberali de la București conturează o neîncredere a conducerii centrale în loialitatea primarului de Cluj, pe care îl suspectează că ar avea simpatii pemepiste.
Scenariul unei candidaturi ca independent se contureză astfel tot mai clar, mai ales în contextul ultimelor declarații ale fostului președinte Traian Băsescu, care tocmai ce a afirmat că s-ar putea alătura în curând PMP. Și totuși, liberalii clujeni spun că nu s-a schimbat nimic.
La București, lucrurile nu sunt la fel de clare
Copreședintele PNL Alina Gorghiu a vorbit în cadrul emisiunii "Dosar de Politician" de la postul B1, moderată de Silviu Mănăstire, despre candidatura lui Emil Boc la Primăria Cluj-Napoca.
Întrebată dacă Emil Boc mai este dedicat partidului sau nu, dat fiind că Traian Băsescu și-a anunțat înscrierea în PMP, Gorghiu a spus că va exista o discuție în partid pe această temă și că nu mai este atât de sigură în ce privește candidatura lui Boc.
„Și-a depus candidatura domnul Boc. O să fie o discuție, pentru că nu aș vrea să reînviez (sic!) sensibilități pe care le-a avut domnul Boc după ce și-a anunțat candidatura sau înscrierea Traian Băsescu în PMP și aș vrea să știu foarte clar, în calitate de copreședinte al acestui partid, dacă este trup și suflet în această formulă sau se uită cumva în spate și poate vrea altceva; poate vrea alt proiect, poate vrea să facă un pas lateral. Nu știu. Rămâne de văzut. Nu-mi este foarte clară direcția de la Primăria Cluj-Napoca, nu știu dacă va fi Emil Boc. Nu mai sunt atât de sigură dacă Emil Boc va fi candidatul”, a declarat Gorghiu.
La Cluj, nu s-a schimbat nimic
La Cluj, în schimb, lucrurile sunt clare și rămân așa, pentru că, până una alta, Boc și-a depus o intenție de a candida din partea PNL, subliniază liderii liberali clujeni.
“Nu este nimic de comentat aici, ci doar de a preciza, încă o dată, așa cum am mai subliniat de altfel atât eu, cât și alți colegi, că domnul primar Emil Boc a respectat termenele procedurale privind depunerea candidaturii pentru un nou mandat din partea PNL și aici subliniez din partea PNL. Sunt absolut convins că noul PNL, principalul partid de opoziție și partidul care se va afla la guvernare în viitorul apropiat, are capacitatea și înțelepciunea politică necesară de a genera de la Cluj și până la Constanța, precum și de la București la Iași nu doar candidați, ci primari care să gestioneze eficient aceste comunități în interesul cetățeanului, cum se întâmplă azi la Cluj. Iar acolo unde lucrurile merg bine, așa cum reiese de altfel din evaluările unor structuri independente, care îți plasează orașul pe primele locuri din lume comparativ cu Londra sau New York, și ai o cotă de încredere a candidatului de peste 73% și o intenție de vot de 69%, sigur că te rogi lui Dumnezeu să-i dea acestuia viață lungă, sănătate și noroc. Iar cu asta, din punctul meu de vedere, subiectul este închis”, a declarat copreședintele PNL Cluj, Daniel Buda.
Boc, liberalul anti-liberali
Cu toate acestea, vechii liberali strâmbă din nas și ar vrea să vadă un candidat mai „prietenos”. Boc este cunoscut pentru atitudinea anti-liberală și, nu o dată, s-a pronunțat critic la adresa noilor colegi.
Unul dintre liberalii influenți care nu văd cu ochi buni candidatura lui Emil Boc este primvicepreședintele Teodor Atanasiu. „Și la Cluj va trebui să luăm în considerare un candidat pentru funcția de primar. Eu cred că Emil Boc nu mai candidează sau sper că se va ține de cuvânt și nu va mai candida”, a declarat Atanasiu, recent. El s-a exprimat împotriva candidaturii lui Emil Boc și într-o ședință recentă a conducerii partidului, reproșându-i primarului Clujului că a făcut campanie pentru Elena Udrea și Traian Băsescu.
Nici fostul președinte al liberalilor, Klaus Iohannis, al cărui cuvânt cântărește greu în partid, nu-l are la suflet pe Emil Boc. În cea mai recentă carte a sa, „Primul pas”, președintele arată că Emil Boc l-a evitat de mai multe ori în campania electorală în loc să-l susțină. Iohannis povestește că, de fiecare dată când a venit la Cluj, primarul Emil Boc și-a programat alte întâlniri și i-a făcut campanie Elenei Udrea. Atitudinea primarului Emil Boc nu a fost o surpriză, spune Iohannis, care apreciază totuși că gestul a fost neelegant.
„Nici ei (actualii lideri ai PDL - n.r.) nu au ținut cont când le-am spus «nu faceți fuziune cu PNL, nu e un lucru bun să dispară PDL». PDL nu mai există azi, este topit. Atunci eu ce obligații morale am față de acest partid. Cei care conduc partidul să își asume destinele lui. Așa l-au condus, că l-au desființat. Eu sunt de vină că ei au decis să îl topească în PNL? Eu cu PNL m-am luptat din 2007 încoace în toate competițiile electorale. Dar la baionetă! Nu așa în declarații în baie sau la televizor. M-am bătut în referendumurile pentru suspendarea președintelui, în alegerile parlamentare, europarlamentare. M-am luptat aici la alegerile locale, unde m-am luptat la baionetă cu USL. Pe mine nimeni nu mă poate acuza că nu mă pot face frate peste noapte cu PNL-ul, pentru că eu am avut o linie politică pe care am urmat-o în acești ani”, a declarat Emil Boc în septembrie 2014.
Acum, în pragul localelor, Emil Boc pare mai „pașnic”, dar cine-i poate învinui pe liberali dacă îl privesc cu neîncredere?!