Politică
Astăzi începe depunerea candidaturilor pentru locale. Când începe, oficial, campania electorală
Depunerea candidaturilor pentru consiliile locale, primări şi consiliile judeţene începe luni, în aceeaşi zi în care Curtea de Apel Bucureşti ia în discuţie plângerea formulată de PNL pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Depunerea candidaturilor pentru consiliile locale, primări şi consiliile judeţene începe luni, în aceeaşi zi în care Curtea de Apel Bucureşti ia în discuţie plângerea formulată de PNL pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi care participă la alegeri pot să îşi depună candidaturile până pe 26 aprilie, sub semnătura conducerilor organizaţiilor judeţene şi pe baza listei susţinătorilor.
Candidaturile rămân definitive cel târziu în data de 4 mai. Campania începe oficial vineri, 6 mai, şi se încheie sâmbătă, 4 iunie, la ora 7:00. Votul va avea loc duminică, 5 iunie, între ora 7:00 şi 21:00.
Alegerile locale din iunie 2016 vor aduce la linia de start primele partide formate în baza noii legi care permite înfiinţarea formaţiunilor politice cu doar trei membri. 126 de partide, alianţe şi uniuni şi-au înscris la Biroul Electoral Central denumirile şi însemnele cu care vor candida la locale.
Printre formaţiunile înscrise se numără Partidul Oamenilor Liberi, Partidul Societăţii Ieşene, Partidul NeoSocialist, Partidul Ialomiţenilor, Partidul "Forţa Moldova", Partidul Social Democrat al Muncitorilor, Partidul Renaşterea Săcălazului, Partidul Nou Dreaptă, Partidul Nostru, Partidul Fapta sau Partidul Mândri că Suntem Arădeni.
Formaţiunile au dat dovadă de inventivitate nu doar în privinţa denumirii, ci şi în ceea ce priveşte sigla. Astfel, de pildă, Partidul ''Blocul Unităţii Naţionale'' are drept semn electoral un pătrat în care este scris "100% BUN", iar Partidul Unităţii Sociale, un unicorn.
Liderul PNL Alina Gorghiu a precizat că în pofida scepticismului unora, este timp suficient pentru ca instanţa de contencios administrativ să trimită dosarul la Curtea Constituţională care să dea o decizie, astfel încât alegerile locale să se desfăşoare în două tururi de scrutin.
''Acum ştiu argumentele celor care privesc cu scepticism (…) Eu nu cred că timpul ar trebui să blocheze un demers care duce la ideea de democraţie în România şi la legitimitatea primarilor. E timp suficient şi dacă se pronunţă (CCR-n.r.) cu câteva zile înainte. Avem tot timpul din lume să organizăm, după două săptămâni de la data de 5 iunie, alegeri'', a susţinut copreşedintele PNL în urmă cu o săptămână la Pro TV.
PNL a depus pe 12 februarie o plângere prealabilă la Secretariatul General al Guvernului prin care înştiinţează că va ataca Hotărârea de Guvern privind stabilirea datei alegerilor locale.
Demersul PNL este singura cale procedurală pe care partidul o mai avea la dispoziţie pentru a pune în discuţie legea alegerilor locale, respectiv organizarea acestora într-un singur tur de scrutin. Legea este în viogare şi nu poate fi atacată la CCR decât în cadrul unui proces pe rolul instanţelor sau, direct, de Avocatul Poporului.