Politică
UPDATE Închisoare între 6 luni și 3 ani pentru protestatarii care „împiedică exercitarea puterii de stat”
Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a inițiat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal care prevede că schimbarea ordinii constituţionale sau împiedicarea exercitării puterii de stat ar putea fi pedepsite cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
proteste piata uniriiPSD se OPUNE iniţiativei lui Tudor Ciuhodaru privind pedeapsa cu închisoarea pentru protestatari
Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, vineri, că PSD se va opune demersului deputatului social-democrat Tudor Ciuhodaru de extindere a domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale şi va vota împotriva propunerii legislative.
„PSD se delimitează categoric de iniţiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul Penal, în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancţiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituţionale sau a exercitării autorităţii de stat. PSD consideră că forma actuală a Codului Penal are prevederi clare şi suficiente în legătură cu astfel de fapte şi nu necesită completări sau modificări”, a precizat Dobre într-un comunicat de presă.
Dobre a precizat că abordarea deputatului Tudor Ciuhodaru în această materie este vagă, iar din acest motiv prezintă mai multe vicii de constituţionalitate în ceea ce priveşte respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale precum libertatea întrunirilor sau dreptul de asociere.
Proiectul, prezentat pe 28 februarie în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și înaintat la Senat în aceeași zi, are un singur articol:
„Întreprinderea unor acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată în proiectul de lege care completează articolul 397 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.
Proiectul de lege vine după ce PSD, prin purtătorul de cuvânt Adrian Dobre, a acuzat protestatarii că au blocat activitatea Guvernului.
„Guvernul a fost blocat o anumită perioadă din cauza manifestărilor, datorită presiunilor la care a fost supus. În această perioadă, Guvernul a fost încetinit și mare parte a timpului premierului s-a îndreptat către această problemă spinoasă. Sigur este un factor care a contribuit la obstrucționarea temporară pe parcursul acelei perioade a activității Guvernului”, a declarat Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, citat de Digi24.
Social-democratul argumentează, în expunerea de motive, că „România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, în condiţiile în care pe teritoriul nostru trăiesc multe minorităţi „ce nu se pot plânge că sunt prigonite sau marginalizate de statul român”.
Tudor Ciuhodaru consideră că lipsa unor măsuri care „să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”.
Deputatul PSD precizează că evenimentele de la Târgu Mureş, în care s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, impun ca Parlamentul să adopte propunerea legislativă în cauză.
„Evenimentele de la Târgu Mureş, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară, Laszlo Tokes şi Csaba Sogor, impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că, în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi libera exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român”, a conchis Tudor Ciuhodaru.
În articolul 39 din Constituția României se arată că „mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”.