Politică
Sociologul clujean Vasile Dîncu: Parlamentul a blocat legea administrării teritoriului
Fostul vicepremier Vasile Dîncu reproşează Parlamentului că a blocat legea administrării teritoriului şi urbanismului, esenţială pentru dezvoltarea oraşelor României. ”Având monopolul puterii, unii vor să lucreze discreţionar cu ea”, spune Vasile Dîncu.
Sociologul clujean Vasile Dîncu: Parlamentul a blocat legea administrării teritoriuluiVasile Dîncu a declarat, sâmbătă că actul normativ privind administrarea teritoriului şi urbanismul era un proiect echilibrat, pentru care s-a lucrat sute de ore şi care nu avea nicio legătură cu politicul.
”Anul trecut, ca vicepremier şi ministru al Administraţiei, am lucrat tot anul, m-am chinuit zeci, sute de ore să schimbăm o lege a administrării teritoriului şi a urbanismului, pentru că sunt atâtea aberaţii. Am reuşit luptându-mă cu grupuri de interese, cu toate asociaţiile de arhitecţi care vor să aibă monopolul, cu primarii, am făcut un proiect echilibrat, l-am dus în Parlament. Săptămâna asta l-au blocat în Parlament şi l-au respins pentru că au spus că sunt prea multe modificări făcute în comisii. Era un lucru esenţial pentru dezvoltarea oraşelor noastre, nu era un lucru făcut politic, nu avea nicio legătură. E doar un blocaj pentru că unii, având monopolul puterii, vor să lucreze discreţionar cu ea. Şi atunci se miră după aceea că oamenii ies în stradă, ies la proteste, poate câteodată, iraţionale”, a spus Dîncu, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, politica s-a îndepărtat foarte mult de oameni şi trebuie să îşi regăsească adevărata menire.
”Din birou vezi numai rapoarte şi cifre. Nu se vede din birou sărăcia, o treime dintre români trăiesc în sărăcie deşi muncesc de dimineaţă pînă seara. Acest lucru trebuie să ne motiveze pentru a face politică, nu se vede inegalitatea din birourile politicii”, a completat Dîncu.
Vasile Dîncu şi-a lansat, sâmbătă, la Târgul de carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca volumul ”Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă”. La manifestare au fost prezenţi, printre alţi, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, rectorul Universităţi ”Babeş-Bolyai” (UBB), Ioan Aurel Pop, preşedintele Uniunii Scriitorilor Cluj, Irina Petraş.