Politică
Ce promit politicienii. Deputatul Adrian Oros vrea să pedepsească nemunca.
Deputatul PNL Adrian Oros are câteva proiecte îniţiate şi susţinute alături de colegii de partid. Unul din acestea vizează sancţiuni pentru cei care refuză să muncească pe principiul că în România munca nu rentează.
Ce promit politicienii. Deputatul Adrian Oros vrea să pedepsească nemunca.Monitorul de Cluj îşi propune să afle care sunt priorităţile politicienilor clujeni pentru următoarele şase luni, fie că sunt reprezentanţi în Legislativul României sau în forurile administrative locale. Rămâne de văzut în ce măsură se vor şi ţine de cuvânt şi câte din promisiunile lor se vor concretiza.
Iniţiativele lui Oros vizează domeniile muncă, fiscalitate administraţie publică.
„Vrem diminuarea contribuţiilor pe care le plătesc angajatorii la 32%, pentru a reduce deficitul forţei de muncă. Tot legat de acest subiect avem proiectul privind acordarea celui de al 13-lea şi al 14-lea salariu, prin direcţionarea a 20% din impozitul pe profit. Să dăm posibilitatea angajatorilor ca din acel impozit pe profit cei 20% să îi poată direcţiona spre plata celui de al 13-lea al 14-lea salariu, încercând să ţină oamenii buni în ţară.
De asemenea, creşterea salariului minim să se facă pe baza unor indicatori care sunt relevanţi - creşterea economică şi nivelul inflaţiei, astfel încât Guvernul să aibă doar de făcut actualizarea salariului minim în funcţie de aceşti indicatori prestabiliţi.
De asemenea, vrem să oprim şi nemunca pentru că există conceptul acesta în zonele în care sunt mulţi beneficiari ai ajutoarelor sociale că nu rentează să munceşti. Aici venim şi cu un aspect coercitiv şi anume cine refuză un loc de muncă la solicitarea AJOFM sau refuză un curs de formare profesională, a doua zi nu mai este beneficiarul indemnizaţiei de venit minim garantat. Din păcate sunt foarte mulţi concetăţeni care spun public în România nu merită să munceşti. Nu e corect faţă de cei care merg la muncă zilnic. Noi aruncăm în piaţa publică acest proiect şi vrem să îl dezbatem”, spune deputatul clujean.
În ce priveşte administraţia publică, liberalul propune câteva proiecte care vizează reducerea birocraţiei.
„La nivel local şi judeţean o parte din TVA şi impozitul pe profit care se generează pe teritoriul unei unităţi administrativ teritoriale rămâne la nivel local şi o parte merge la nivel naţional. Pentru a crea oarecare autonomie primăriilor şi consiliilor judeţene, venim cu acest proiect care spune că acele cote defalcate să crească de la 41,5 % la 44,5 % bani care rămân la nivel local. Aceasta legat de un proiect privind redevenţele. La acest moment toate redevenţele pe care le plătesc diverşi agenţi economici care exploatează resursele naturale sunt încasate la nivel naţional de autorităţi, iar banii nu se prea întorc la nivel local.
Un alt proiect este legat de activitatea Curţii de Conturi pentru ca aceasta să nu poată verifica decât legalitatea hotărilor locale sau de consilii judeţene privind investiţii sau achiziţii şi nu oportunitatea acestor proiecte. Oportunitatea o votează consilierii judeţeni, o votează cei care sunt aleşi.
Un proiect legat tot de administraţia publică vizează reducerea birocraţiei în aşa fel încât dacă un cetăţean se duce la o instituţie publică să obţină un act, nu cetăţeanul să fie cel obligat care să facă turul instituţiilor pentru a obţine documentele, ci instituţia respectivă să se informeze şi să ataşeze documentele conexe.
Proiectele politice pe care le avem sunt alegerea primarilor în două tururi de scrutin cum este corect pentru cei care votează, interdicţia de a candida la parlamentare şi prezidenţiale pentru cei care au fost condamnaţi definitiv şi extinderea votului prin corespondenţă.
Pe domeniul educaţiei am acel proiect vechi pe care îl depunem a patra oară şi vizează învăţământul profesional şi dual cu participarea agenţilor economici care să ofere locuri de practică şi angajare din prima zi”, mai spune Oros.