Politică
Procedura de selecție a administratorilor regiilor CJ ridică SUSPICIUNI EVIDENTE DE CORUPȚIE
Termene nerespectate, membri selectați pe ascuns, oameni puși în funcții cheie fără nicio competență, hotărâri fără avize de legalitate. Culisele procedurii de selecție a administratorilor regiilor din Consiliul Județean. Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, recent schimbat din funcție, atrage atenția că în acest fel siguranța aviației civile este pusă în pericol.
Consilierii judeţeni, în frunte cu Alin Tişe, au aprobat în şedinţa de vineri mai multe hotărâri prin care au demis din 17 octombrie toţi directorii de la regiile instituţiei şi preluarea conducerii acestora de către Consilii de Administraţie pline de sinecurişti politici.
Aceste proiecte de hotărâri nu au fost publicate înainte cu 5 zile pe site-ul Consiliului Județean pentru a fi consultate. Despre acest amănunt au atras atenția atât directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, cât și un candidat pentru un post în noul Consiliu de Administrație al Aeroportului, Sorin Eugen Zaharia.
"Dacă ar fi fost regulamentar cu 5 zile pus pe site, am fi putut să venim cu observații. Dar ieri nu a fost pus pe site. Am văzut acest proiect doar vineri dimineață, la ora 7.00, deși legea spune că trebuia afișat cu cel puțin cinci zile înainte. Dacă îl vedeam în timp util aș fi putut să transmit un punct de vedere", a spus David Ciceo, în ședința de Consiliu Județean.
"Proiectul de hotărâre a fost afișat pe site-ul Consiliului Județean astăzi, 22 septembrie, ora 8.00. menționez că în data de 21 septembrie ora 19.00 nu era afișat acest proiect de numire a Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Avram Iancu. Nu s-a respectat legislația în vigoare în ceea ce privește publicarea listei scurte a candidaților. Nu mi s-a comunicat rezultatul selecției și cu surprindere am văzut proiectul afișat de către Consiliul Județean în data de 22 septembrie ora 8.00, cu numirile finale ale administratorilor. Nu s-a realizat publicarea cu 5 zile înainte a proiectului de hotărâre în conformitate cu Legea Administrației Publice Locale", susține Sorin Eugen Zaharia, candidat pentru un post în noul Consiliu de Administrație la aeroport, într-o cerere adresată lui Alin Tișe.
Acesta i-a cerut lui Tișe vineri dimineața să retragă de pe ordinea de zi proiectul, fiind făcut "cu nerespectarea legislației în vigoare", în caz contrar urmând să sesizeze instituțiile abilitate "pentru încadrarea în legalitate".
O altă persoană care și-a depus dosarul pentru Consiliul de Administrație al Aeroportului Cluj, Alexandru Anghel, susține că a aflat vineri, 22 octombrie, "cu totul întâmplător", faptul că în cadrul ședintei de Consiliul Județean urmează să fie numit noul Consiliu de Administrație al Aeroportului Cluj.
"Am fost selectat în lista scurtă și am participat la interviul organizat ca parte a procesului de selecție. Urmare a acestui interviu am transmis o adresă atât Consiliului Județean Cluj, cât și către firma care a asigurat consultanța privind selecția, prin care am solicitat clarificarea unor aspecte legate de această procedură. Au trecut peste 30 zile de la solicitarea mea, încă nu am primit răspuns. Procedura de selecție, conform legii, este un proces riguros, sistematic și transparent. Se poate constata foarte ușor că în cadrul selecției CA de la aeroport nu au fost respectate aceste principii. La finalizarea procedurii de selecție, trebuia să fim anunțați de rezultatele selecției, fiecare candidat să afle cum s-a clasat, cum s-a întocmit punctajul, punctajul individual, termen de contestație, unde se contestă rezultatul etc. Consider că această procedură a fost derulată fără respectarea legii, evaluarea dosarelor candidaților a fost făcută superficial, fără plan de interviu, fără criterii clare, cuantificabile, astfel încât să permită selectarea candidaților după un standard comun. Consider că nu mi-au fost respectate drepturile, nu am fost informat asupra rezultatului evaluării, nu cunosc modul în care am fost evaluat, nu cunosc unde și când pot contesta rezultatul evaluării", susține și Alexandru Anghel.
Mai mult, ceea ce este deosebit de grav, aceste proiecte nu au avizul de legalitate de la Direcția Juridică din cadrul Consiliului Județean, raport care există la restul proiectelor adoptate vineri de către consilierii județeni. Este lesne de spus că Alin Tișe nu și-a asumat aceste proiecte, scoțându-l la înaintare pe vicepreședintele instituției, Marius Mânzat, să-și pună semnătura pe aceste proiecte controversate.
Se pune în pericol siguranța aviației civile
În ședința de vineri, David Ciceo a subliniat că transferul puterii către Consiliul de Administrație ar pune în pericol siguranța aviației civile.
“Se încalcă regulamentul european 139 privind condițiile pentru exercitarea funcțiilor executive pe aeroport. În forma adoptării articolului 5, alin. 2 se va pune în pericol siguranța aviației civile pe Aeroportul Cluj. Pentru că potrivit articolului 5 alin.2, conducerea executivă se va asigura de către consiliul de administrație. Un regulament european este mai presus decât orice lege românească. Se pune în pericol siguranța aviației pe Aeroportul Cluj. Conducerea executivă poate fi asigurată numai de persoane competente. Vă atrag atenția că această decizie pune în pericol siguranța aviației civile și mă văd nevoit să-i informez pe toți partenerii noștri despre această situație și toate instituțiile europene abilitate. Se deleagă atribuțiile unor persoane care nu îndeplinesc condiții. Vom fi obligați să anunțăm toate companiile aeriene, toți partenerii. Avizul de legalitate s-a dat incorect. Nu ați respectat legislația”, a spus Ciceo.
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, i-a spus lui Ciceo că oamenii din Consilul de Administrație au fost selectați pe criterii de competență.
“Ce veniți să insinuați, domnule director, că noi vrem să sabotăm Aeroportul, de asta suntem aici? De ce folosiți asemenea cuvinte? Nu facem decât să urmăm procedura legală. Numim temporar Consiliul de Administrație la șefia Aeroportului, până când se va finaliza concursul pentru directori. Nu înțeleg care e problema dumneavoastră, cum e afectată activitatea Aeropotului? Oamenii din Consilul de Administrație au fost selectați pe criterii de competență. Ei au sarcina de a delega atribuții tot pe criterii de competență. Dacă pentru o anumită atribuție se cer avize de legalitate, sarcinile se vor delega numai acelor persoane care îndeplinesc legal competențele în cauză. Legea este foarte clară, nu văd de ce e necesar să veniți cu exagerări ca și cum cineva de aici ar vrea să saboteze aeroportul, sau aviația. Mai lăsați-mă cu poveștile astea”, a spus Tișe.
Noile consilii de administraţie vor organiza concursuri pentru numirea unor noi directori, concursuri la care se pot înscrie evident şi cei care deţin în prezent aceste funcţii.
Potrivit hotărârii de Consiliul Judeţean, adoptată astăzi noul consiliu de administraţie al aeroportului îi are în componenţă pe Ioan Pop- reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice, Mircea Avram – reprezentantul Consiliului Județean Cluj, Irimie Popa, Mirela Lupaş, Paul Ciotlăuş, Viorel Federiga şi Leopold Pop.
Cine sunt noii membri ai Consiliului de Administrație de la Aeroport
Mircea Avram provine din vechiul PDL și a fost promovat director la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Privat (RAADPP) Cluj de Alin Tișe, fost și actual președintele al Consiliului Județean Cluj. Legătura dintre ei este cunoscută de toată lumea. Detalii aici.
Irimie Popa este profesor universitar la Facultatea de Științe Economice din cadrul UBB Cluj, având de altfel o carieră lungă în spate în acest domeniu. Irimie Popa Emil a fost validat, în ianuarie 2013, consilier local din partea USL, el fiind membru PSD. Irimie Popa a fost de asemenea, candidatul USL pentru Colegiul 4 la alegerile parlamentare (Mărăşti - Între Lacuri - Someşeni - Dâmbul Rotund – Gruia), dar după redistribuire a pierdut alegerile.
Viorel Federiga este membru PNL, fost consilier local la Dej. A câștigat anul trecut 45.462 de lei de la Căpitănia Zonală Drobeta Turnu Severin.
Mirela Lupaș este membru PSD, fiind pe lista partidului la alegerile de anul trecut pentru Consiliul Județean Cluj.
Ce spune proiectul votat de consilierii judeţeni
Art.5. (1) Se aprobă ca atribuțiile de conducere executivă a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj R.A să fie delegate de consiliul de administrație către directorul general, directorul general adjunct, directorul executiv securitate, directorului tehnic, directorul executiv operational, directorul executiv commercial și directorul executiv economic, numiti ca urmare a finalizării procedurii de evaluare sau selecție
(2) Începând cu data de 17.10.2017, conducerea executivă, exercitată până la această dată de directorul general al regiei, va fi asigurată de consiliul de administrație
Pe lângă Ciceo, au mai fost schimbați actualii directori Valentin Lungu (Univers T) şi Călin Platon (Drumuri şi Poduri Judeţene) care nu vor mai deţine aceste funcţii de la jumătatea lunii octombrie.
La Drumuri şi Poduri Judeţene consiliul de administraţie este format din: Ion Curt, Gheorghe Fodor, Augustin Oprea, Kinizsi Zoltan, Octavian Tothazan şi Beniamin Chira.
Despre Chira Beniamin Marius, Monitorul de Cluj scria în 2011 că este membru PDL Cluj. Chira, fost taximetrist până prin 2003, a fost inspector şcolar pentru arte la Inspectoratul Şcolar Cluj și este cunoscut ca un apropiat al fostului viceprimar Radu Moisin, care l-a numit în Consiliul de Administraţie al RATUC.
La Univers T noul consiliu de administraţie este alcătuit din Aurelian Mureșan, Angela Marchiș, Gabriel Ghițea şi Nagy Ildikó.