Politică

Dâncu sfătuieşte Opoziţia să refuze comasarea alegerilor

<p />Sociologul clujean Vasile Dâncu crede că Opoziţia ar trebui să respingă comasarea alegerilor, care generează disfuncţionalităţi din cauza mulţimii mandatelor ce trebuie alese, a politizării scrutinului pentru administraţie şi avertizează că PDL vrea să organizeze alegeri pe actuala configuraţie de primari.

Dâncu crede că oricât de doritoare ar fi să grăbească alegerile, Opoziţia ar trebui să spună nu comasării alegerilor. “Nu cred că Opoziţia va putea accepta comasarea pentru că putem presupune, în stil de cârcotaşi, că, de fapt, prin comasare puterea nu s-a gândit la economii sau funcţionalitatea administraţiei, ci a vrut să organizeze alegerile anticipate cu actuala configuraţie de primari sau şefi de consilii judeţene. După alegerile locale viitoare este de presupus că vor avea cu mult mai puţini”, argumentează fostul lider PSD. Dâncu este de părere că politizarea votului şi proeminenţa comunicării mesajului central de la parlamentare ar transforma bătălia într-un război de “totul sau nimic”, în care posibilităţile de înnoire a clasei politice se restrâng considerabil.

Cât despre argumentele invocate de politicieni, Dâncu susţine că cel al economisirii de bani prin comasarea alegerilor este “uşor ridicol”, întrucât suma avansată de premier, de 30 de milioane de euro, este “nerealistă” din perspeciva faptului că ea poate fi recuperată prin metode foarte simple. Referindu-se la blocarea administraţiei din cauza succesiunii alegerilor, Dâncu punctează că acest lucru nu s-ar întâmpla dacă posturile nu ar fi politizate excesiv.

abonare newsletter