Politică

Fiul deputatului PNL de Cluj Florin Stamatian, propus în Consiliul de Administraţie al BNR

Andrei Stamatian şi Cristian Popa sunt propunerile PNL şi, respectiv USR, pentru Consiliul de Administraţie (CA) al BNR. Mugur Isărescu este susţinut de ALDE, iar Gheorghe Gherghina are susţinerea PSD. Noul Consiliu de Administraţie al BNR urmează să fie ales în 3 iulie.

Preşedintele Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru şi fostul şef al ASF Dan Radu Ruşanu sunt propunerile PNL, respectiv ALDE pentru funcţiile de viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Acestea spun că, în timp ce Mugur Isărescu rămâne propunerea ALDE pentru scaunul de guvernator al băncii centrale, iar Florin Georgescu este susţinut de PSD pentru funcţia de prim-viceguvernator, Andrei Stamatian, prim-vicepreşedinte CEC Bank (fiul prefectului de Cluj Florin Stamatian) şi Gheorghe Gherghina sunt propuşi de PNL şi, respectiv, PSD, ca membri în CA al băncii centrale, scrie bursa.ro.


Partidul de opoziţie Uniunea Salvaţi România (USR) îl va nominaliza pe directorul de investiţii al fondului de pensii private NN Pensii, Cristian Popa, pentru un loc de membru în noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Agnes Nagy rămâne propunerea UDMR pentru un alt loc, tot de membru, în CA al BNR.

Sursele mai spun că a noua persoană pentru completarea Consiliului de Administraţie al băncii centrale, care vine din partea PSD, nu a fost stabilită încă de social-democraţi.


Parlamentul va aproba noul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României în 3 iulie, cei din conducerea BNR încheindu-şi mandatele în luna octombrie a acestui an.

Candidaţii din partea partidelor nu au fost anunţaţi oficial, deocamdată.


Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că puterea îl va sprijini pe guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, pentru un nou mandat în fruntea instituţiei.

Miercuri, însă, liderul grupului social-democraţilor din Senat, Şerban Nicolae, a spus că niciun senator PSD nu şi-a exprimat susţinerea pentru reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu la conducerea Băncii Naţionale a României.


În acest context, Călin Popescu-Tăriceanu a revenit, ieri, afirmând că Mugur Isărescu este susţinut de ALDE pentru obţinerea unui nou mandat, urmând să fie votat de parlamentarii formaţiunii. Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir s-a declarat vehement împotriva prelungirii mandatului lui Mugur Isărescu în fruntea BNR.

Actualii membrii ai CA al BNR sunt Mugur Isărescu (guvernator), Florin Georgescu (prim-viceguvernator), Eugen Nicolăescu (viceguvernator), Liviu Voinea (viceguvernator), Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy şi Virgiliu Stoenescu (membri).


Andrei Stamatian a devenit cunoscut în toată țara după scandalul privind creditul de un milion de euro accesat de Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului șef de stat Traian Băsescu. Absolvent al Universității Stanford, fiul fostului prefect de Cluj a devenit prim-vicepreședintele CEC Bank după ce BNR a respins inițial, în mai 2011, nominalizările Ministerului Finanțelor controlat  la acea vreme de PDL. Anterior, acesta a ocupat în grupul Raiffeisen pozițiile: manager de proiect, director de Organizare și Management Procese, director Proiecte Strategice și, într-un final, funcția de președinte în cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuințe, singura poziție de conducător de bancă deținută de Andrei Stamatian.

Pe vremea când era student în SUA, Stamatian Jr. a făcut parte din frăția Phi Betta Kappa, una cu aer masonic în care sunt admiși doar cei mai buni studenți. Fiul fostului prefect spunea atunci că, de fapt, frăția este o "asociație academică onorifică, cu activitate culturală și de sponsorizare a unor proiecte umanitare".

De asemenea, anul trecut, Andrei Stamatian s-a aflat printre cei 8 candidați pentru postul de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), dar nu a reuşit să fie validat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter