Politică

Românii cer acces neîngrădit în pădurile țării. Sunt în stare să aibă grijă de ele?

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a depus un amendament pentru modificarea Codului Silvic.

Românii cer acces neîngrădit în pădurile țării. Sunt în stare să aibă grijă de ele?, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru Românii cer acces neîngrădit în pădurile țării. Sunt în stare să aibă grijă de ele?, sursă foto: Facebook Adrian Dohotaru

Parlamentarul clujean solicită modificarea art. 54 din Codul Silvic și a altor articole, care la ora actuală interzic „aberant”, spune Dohotaru, accesul publicului în pădure, limitându-se „numai în zonele amenajate și pe trasee marcate în acest sens”. Accesul liber și gratuit în fondul forestier național pentru recreere și educație presupune însă și responsabilitate – să lăsăm pădurea la fel de curată ca atunci când am intrat în ea, recunoaște deputatul.

Pădurea, terapie pentru sănătatea fizică și mentală în timpul pandemiei?

Amendamentul a fost realizat cu sprijinul lui Radu Mititean, directorul executiv al Clubului de Cicloturism „Napoca”. De asemenea, a fost consultat și inițiatorul petiției „Vrem acces liber în pădure”, Florin Stoican, care administrează Parcul Natural Văcărești, din București.


Inițiativa a fost depusă „transpartinic”, alături de Petre Florin Manole (PSD) și de Allen Coliban (USR). Ministrul Mediului, Costel Alexe, chiar dacă declarativ afirmă că este de acord cu petiția, nu a depus niciun amendament în acest sens, susține Dohotaru, care speră ca Guvernul să se alăture demersului cu un punct de vedere favorabil.

„Izolarea din timpul pandemiei coronavirusului ne-a amintit cât de important este accesul în natură pentru sănătatea noastră fizică și mentală. În contextul lockdown-ului COVID-19, pădurea, pentru cei care am avut acces la ea, e terapie, «silvoterapie». Dar, așa ar trebui să fie tot timpul!”, este de părere Adrian Dohotaru.


Ce modificări propun activiștii? Mai multă responsabilitate, pedepse mai aspre!

În fapt, activiștii solicită completarea Codului Silvic, cu prevederi care permit accesul public în pădure: accesul pe jos trebuie să fie liber, pe răspunderea exclusivă a celui care vrea să se plimbe, cu asumarea conştientă a riscurilor, ca în orice activitate outdoor.

Accesul cu bicicleta trebuie permis pe drumuri forestiere şi pe alte trasee stabilite, în timp ce accesul motorizat trebuie reglementat pe drumurile forestiere, cu posibilitatea interzicerii în funcţie de nevoile de administrare ale pădurii, potrivit propunerilor de modificare.


Cu toate acestea, accesul liber nu înseamnă că se poate intra oricând și oriunde în pădure și mai ales că se poate face orice, se arată în textul petiției semnate de aproape 10.000 de cetățeni. Pentru aruncat gunoaie, campare, aprinderea focului, distrugeri, există reglementări și amenzi care trebuie înăsprite, dar mai ales aplicate.

De asemenea, competițiile sportive motorizate și turismul motorizat „nu au ce căuta în pădure”, spun activiștii, ci în zone special amenajate și pe drumurile pe care administratorul silvic permite acest lucru, așa cum este prevăzut și acum în Codul Silvic. Totodată, în ariile naturale protejate, nevoile de conservare și legislația actuală permit în continuare impunerea anumitor restricții.


CITEȘTE ȘI:

HAOS urbanistic. Pădurea Hoia-Baciu, amenințată de un proiect imobiliar URIAȘ?

 


Sătui de tăierile din Pădurea Florești-Tăuți, clujenii sunt rugați să „bombardeze” cu sesizări

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter