Politică
Putin pune forțele nucleare în stare de alertă. Un profesor UBB explică ce înseamnă
Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare.
Putin pune forțele nucleare în stare de alertă. Un profesor UBB explică ce înseamnă
Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ceea ce el a acuzat ca fiind „declarații agresive din partea țărilor NATO”, informează Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică plasarea în stare de alertă a „forţei de decurajare” a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară, în a patra zi a invaziei Rusiei în Ucraina.
Șeful statului rus a ordonat plasarea forţelor de descurajare ruse în „regim special de serviciu” după „declaraţii agresive” din partea principalelor ţări membre ale NATO.
Responsabili de cel mai înalt grad din principalele ţări ale NATO îşi permit declaraţii agresive împotriva ţării noastre, de aceea îi ordon ministrului apărării şi şefului Statului Major General să pună forţele de descurajare ale armatei ruse într-un regim de serviciu special”, a declarat Putin, citat de Interfax.
Preşedintele rus a dat aceste instrucţiuni într-o întâlnire cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi cu şeful Statului Major General al Forţelor armate, Valeri Gherasimov.
„Am înţeles!”, s-a conformat ministrul rus al apărării.
Putin a subliniat că Occidentul face paşi neprietenoşi faţă de Rusia din punct de vedere economic.
„Mă refer la sancţiunile nelegitime bine cunoscute tuturor”, a spus el, referindu-se la valul de sancţiuni occidentale impuse Rusiei după invazia în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte drept „operaţiune militară specială” de „demilitarizare şi denazificare” a ţării vecine.
Forţele de descurajare ruse sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, „inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare”, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, acestea cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit.
Profesorul Sergiu Mișcoiu a explicat ce înseamnă punerea în alertă a forțelor nucleare
Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, a explicat la Digi24 ce semnifică gestul lui Putin.
„Datorită unei sub aprecieri a armatei ucrainene, unei erori de apreciere,în mod evident ea s-a împotmolit față de obiectivele inițiale pe care și le-a propus. În acest fel Vladimir Putin ridică miza foarte sus, este ultimul nivel la care ne putem gândi, acela cu amenințarea nucleară.
Ori referendumul care va permite Rusiei, evident este vorba de o falsificare grosolană oricărei logici a referendumului ceea ce se întâmplă în acest moment și rezultatul este deja cunoscut, acest referendum care va permite Rusiei să desfășoare componente nucleare pe teritoriul unui stat vecin, Belarus, în colaborare cu afirmația de astăzi să fi-ți în alertă a dat un consemn generalizat pentru armata rusească care se ocupă în mod direct cu managerierea componentelor nucleare să fie în alerta vine să disuadeze incidentul, să ofere un mesaj destul de ferm Occidentului, acela că «Am invadat Ucraina, nu o să ezit să folosesc armele nucleare fiindcă între ghilimele Rusia este atacată, amenințată». Și în același timp vine să ridice ștacheta negocierilor care vor avea loc în orele următoare”, a declarat Sergiu Mișcoiu la Digi24.
Potrivit profesorului universitar, amenințarea cu armele nucleare vine ca un ultimatum pentru Ucraina.
„Amenințarea cu nuclearul este evident de natură să ofere un mesaj și mai clar dacă este nevoie «Puteți să trenați, acesta este un ultimatum dat Ucrainei, acceptați condițiile noastre, altfel va fi mult mai rău deoarece nu voi ezita să fac ceea ce nici măcar Hrușciov sau Brejnev nu s-au gândit să o facă»”, a adăugat Sergiu Mișcoiu.
Întrebat ce reacții vede pe plan internațional în urma declarației lui Vladimir Putin, Sergiu Mișcoiu a declarat că cel mai probabil va urma o serie de condamnări generalizate, însă trebuie să fie un răspuns ferm care va trebui să fie concretizat într-o formă sau alta.
„Această serie de reacții care va urma va consta probabil într-o condamnare generalizată a amenințărilor lui Vladimir Putin, va consta de asemenea într-o retaliere retorică arătând că și alte țări dispun armament nuclear și că ar fi o nebunie completă să ajungem înapoi într-un punct al istoriei în care viitorul întregii planete să stea suspendată, așa cum s-a întâmplat în criza rachetelor din Cuba de decizia unor indivizi care nici nu erau în deplinătatea facultăților mintale. Trebuie să fie un răspuns ferm și un răspuns care va trebui să fie și concretizat într-o formă sau alta”, a declarat profesorul Sergiu Mișcoiu.
CITEȘTE ȘI: