Politică

Criză alimentară în România din cauza războiului?

Fermierii români ar trebui să cultive mai puțin porumb și să se îndrepte spre floarea soarelui, este de părere europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comitetului de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

De la stânga la dreapta: Mircea Hava,  Daniel Buda, Gheorghe Falcă și Siegfried Mureșan De la stânga la dreapta: Mircea Hava, Daniel Buda, Gheorghe Falcă și Siegfried Mureșan

 

 


Europarlamentarul clujean Daniel Buda vorbește despre o posibilă criză alimentară și le transmite fermierilor să cultive mai puțin porumb și să se îndrepte spre floarea soarelui. „Este război, trebuie să ne adaptăm dacă vrem să supraviețuim”, a spus Buda pentru Monitorul de Cluj.

 


„Ar trebui să începem să cultivăm floarea soarelui în România, să identificăm zonele în care se pretează cultivarea florii soarelui (...) Ar trebui să ne axăm pe ceea ce înseamnă creșterea capacității de fertilizare a grâului. Din păcate, în România avem probleme cu creșterea prețului la îngrășăminte, nu mai găsești îngrășăminte, fermierii care fertilizau undeva cu 300-400 de kilograme la hectar anul trecut, acum fertilizează abia cu 150-200 kilograme la hectar, ceea ce înseamnă o pierdere de producție. Ar trebui să ne mișcăm repede pentru că altfel o să avem probleme. Va fi un șoc, vor fi probleme pe această zonă, dar dacă noi vom gestiona eficient suprafețele de teren și vom cultiva florea soarelui mai mult decât cultivăm porumb, avem un exces de porumb, atunci vom putea compensa șocul (n. red. creșterea prețurilor).

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Haideți să fertilizăm aceste culturi de grâu la capacitate maximă astfel încât să fim noi furnizori de hrană la nivel mondial. Mai avem o problemă, avem o mare secetă în zona de sud. Trebuie stimulată urgent producția de floarea soarelui la nivel național și aș diminua suprafețele de porumb care se cultivă pentru că porumb este în exces. Am vorbit cu fermieri care mi-au spus că au toată gama de mașini pentru a cultiva porumb și că nu își schimbă mașinile. Dar este război, ar trebui să ne adaptăm dacă vrem să supraviețuim (...) Se impun urgent schimbări în sistemul agricol. Eu sper să nu fie nicio criză alimentară, dar dacă nu vom gestiona în mod corespunzător perioada aceasta având în vedere seceta, creșterea prețurilor la îngrășăminte, războiul, ne putem trezi că vom avea dificultăți în anumite sectoare”, a  declarat Daniel Buda.


Jurnaliștii Monitorul de Cluj fac parte din prima delegație care vizitează instituțiile UE (Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene) după ridicarea restricțiilor sanitare COVID din Belgia, în cadrul unui proiect al Reprezentanței Comisiei Europene cu sprijinul Freedom House România.

Articol scris de Bianca PREDA (Bruxelles)

CITEȘTE ȘI:

Românii au golit magazinele de ulei! Prima reacție a autorităților

Ultimele Stiri
abonare newsletter