Sănătate
Redevine masca de protecție obligatorie în sălile de clasă? Rafila: „Sunt convins că şcolile sunt mult mai bine pregătite”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă folosirea măştii de protecţie în şcoli, precizând că dacă şcolile asigură condiţii de igienă la grupurile sanitare, dezinfectanţi, atunci lucrurile pot fi ţinute sub control.
Ministrul Sănătății recomandă folosirea măștii de protecție în școli/ Foto:pixabay.com
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că recomandă folosirea măștii de protecție în școli și consideră că, dacă sălile de clasă sunt aerisite și sunt asigurate condiții de igienă la grupurile sanitare, „lucrurile pot fi ținute sub control” în privința cazurilor de COVID, după ce începe școala, notează G4Media.ro.
„Eu sunt convins că şi şcolile acum sunt mult mai bine pregătite, ştiu ce au de făcut, masca va fi recomandată în mod evident şi în şcoli, nu la ora de sport, ca să nu existe astfel de întrebări care nu îşi au locul în acest moment. Dar sigur că cel puţin în prima lună, când vremea va permite acest lucru, să recomandăm foarte insistent aerisirea sălilor de clasă, a spaţiilor în care copiii îşi desfăşoară activitatea şi orele de sport se pot efectua în aer liber. Aşa că, dacă şcolile respectă aceste condiţii şi asigură condiţii de igienă în zona grupurilor sanitare, copiii să se poată spăla pe mâini, să meargă în siguranţă la ore, să aibă acces la dezinfectanţi, cred că lucrurile pot fi ţinute sub control”, a afirmat Alexandru Rafila.
Scădere a numărului de cazuri COVID
Ministrul Sănătăţii a afirmat că se observă o reducere cu circa 5.000 a numărului total de cazuri de COVID-19 înregistrate într-o săptămână.
El a precizat că există posibilitatea ca una sau două săptămâni să existe o „anumită fază de platou”, după care scăderea cazurilor de infectări cu SARS-CoV-2 să se reia.
„Cifrele demonstrează cu destul de multă fidelitate proiecţia pe care Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică o oferit-o. Avem o reducere a numărului total de cazuri înregistrate într-o săptămână cu circa 5.000 şi am ajuns de la o medie zilnică săptămâna trecută de circa 8.400 de cazuri la circa 7.400 de cazuri în această săptămână. O scădere semnificativă. Sperăm ca acest trend să continue şi să intrăm într-o perioadă de scădere a numărului de cazuri în săptămânile următoare. E posibil să existe o anumită fază de platou - o săptămână sau două, după care scăderea să se reia”, a afirmat Rafila.
Potrivit ministrului, nu se pot face predicţii „extrem de sigure” privind situaţia cazurilor de COVID-19.
„Rămâne de văzut tendinţa din următoarea perioadă. Nu putem să facem predicţii extrem de sigure, dar, în mod evident, trendul este descendent şi ne bucură acest lucru pentru că previne supraaglomerarea spitalelor”, a completat Alexandru Rafila.
CITEȘTE ȘI: