Sănătate

Clujenii își pot testa GRATUIT glicemia! „Diabetul reprezintă un pericol grav”

Clujenii își pot testa gratuit de glicemie, luni, în cadrul unui adevărat maraton, care va fi organizat într-un centru comercial din Gheorgheni cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.

Clujenii își pot testa gratuit de glicemie, luni, în cadrul unui adevărat maraton, care va fi organizat într-un centru comercial din Gheorgheni cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului/ FOTO: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca Clujenii își pot testa gratuit de glicemie, luni, în cadrul unui adevărat maraton, care va fi organizat într-un centru comercial din Gheorgheni cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului/ FOTO: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

 

 


Clujenii se pot testa gratuit glicemia, luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, într-un centru comercial din Gheorgheni.

 


De Ziua Mondială a Diabetului din data de 14 noiembrie 2022, personalul Secției Clinice Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca se va afla alături de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Cluburile Lions din Cluj-Napoca la  o acțiune de testare gratuită a glicemiei tuturor celor interesați, în Iulius Mall Cluj-Napoca, în intervalul orar 12:00-21:00. 

„Scopul acestei acțiuni este acela de a conștientiza pericolul grav pe care îl reprezintă diabetul, mai ales atunci când boala nu este diagnosticată și tratată la timp”, a transmis conducerea SCJU.


Diabetul reprezintă un pericol grav

Ziua de 14 noiembrie este dedicată luptei pe plan internaţional împotriva diabetului zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID).

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului XXI. Este a şasea cea mai frecventă afecţiune cronică din întreaga lume. Pacienţii cu diabet de tip 2 au o speranţă de viaţă redusă cu 8,5 ani în comparaţie cu restul populaţiei şi, la fiecare şase secunde, la nivel mondial, o persoană diagnosticată cu diabet moare, notează forumdiabet.ro. Prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%, iar 28,1% din populaţie are toleranţă scăzută la glucoză, adică prediabet. 


Nu mai puţin de 50% dintre persoanele care trăiesc cu diabet zaharat tip 2 mor din cauze cardiovasculare, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic sau insuficienţă cardiacă.

Cele două tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, şi tipul 2, caracterizat prin prezenţa unei cantităţi mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică faţă de normal, fără însă a lipsi cu desăvârşire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor şi mineralelor din organism.


 

CITEȘTE ȘI:

Simptomele diabetului de tip 1. Semnele care pot indica această afecțiune

abonare newsletter