Sănătate

Săraci, dar fericiți? România, între țările europene cu cea mai mică rată a depresiei

România se numără printre țările din Europa cu cea mai mică pondere a persoanelor care suferă de depresie cronică.

România, între țările europene cu cea mai mică rată a depresiei. FOTO: Inquam Photos / Lavinia Cioaca România, între țările europene cu cea mai mică rată a depresiei. FOTO: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

 

 


Consumul de antidepresive a crescut de aproape două ori și jumătate din 2000 până în 2020 în 18 țări europene, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Datele OCDE arată, de asemenea, o creștere dramatică a anxietății și a depresiei în timpul pandemiei de COVID-19, scrie Euronews

 


Republica Cehă a înregistrat cea mai mare creștere a utilizării antidepresivelor, cu 577%, în timp ce în Franța a crescut doar cu 38%, cea mai mică schimbare între 2000 și 2020. Administrarea de medicamente antidepresive a crescut cu 304% în Portugalia, 256% în Regatul Unit, 208% în Spania și 200% în Germania în aceeași perioadă.

Nu există date oficiale comparabile cu privire la ponderea persoanelor raportate cu depresie cronică sau care au consultat un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. În 2019, Eurostat a constatat că 7,2% dintre cetățenii UE au raportat că au depresie cronică, ceea ce a reprezentat doar o mică creștere față de 2014 (+0,3 puncte procentuale).


România, cea mai mică rată a depresiei cronice

În 2019, dintre țările UE, Portugalia (12,2%) a avut cea mai mare pondere a populației care raportează depresie cronică, urmată de Suedia (11,7%), Germania și Croația (ambele 11,6%). Ponderea persoanelor care au raportat depresie cronică a fost cea mai scăzută în România (1,0 la sută), Bulgaria (2,7 la sută) și Malta (3,5 la sută). Trebuie menționat însă că datele depind și de capacitatea sistemului de sănătate de a depista și trata cazurile de depresie.

Între țările cu cel mai mare consum de medicamente antidepresive se numără Islanda, Portugalia, Marea Britanie și Suedia.


Există vreo corelație între fericire și utilizarea antidepresivelor? Răspunsul scurt este nu. Datele privind țările europene nu sugerează că, cu cât oamenii sunt mai fericiți, cu atât consumă mai puțin antidepresive.

Islanda, care a fost a doua cea mai fericită țară din lume în 2020, conform World Happiness Report, are cel mai mare consum de antidepresive din Europa. Suedia, care s-a clasat pe locul șase în Raportul Fericirii, are a patra cea mai mare utilizare a antidepresivelor. Finlandezii, care au fost cea mai fericită națiune conform raportului, s-au clasat pe locul șapte din 24 de țări.


Românii, cei mai săraci din UE

Mai mult de o treime dintre români se aflau anul trecut în pericol de sărăcie şi excluziune socială, arată datele Eurostat. Procentul este cel mai mare din Uniunea Europeană, în topul biroului european de statistică urmând Bulgaria (32%), Grecia şi Spania (28%). 

România a rămas şi anul pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al riscului de sărăcie şi excluziune socială, arată datele Eurostat. Potrivit biroului european de statistică, în 2021, 34% dintre români trăiau în sărăcie, izolaţi sau fără posibilitatea de a lucra. Și în 2020 România s-a clasat pe primul loc în topul Eurostat, cu un procent de 35,8%.

CITEȘTE ȘI:

Zodia cea mai predispusă la depresie. Suferă în tăcere chiar dacă au zâmbetul pe buze

abonare newsletter