Sănătate

Grijă pentru tați și bunici: campanie gratuită la Cluj pentru depistarea precoce a cancerului de prostată (P)

O campanie de screening gratuită care își propune să detecteze cancerul de prostată în stadiu incipient se desfășoară în perioada 1 iulie - 30 august în județul Cluj.

Campania este inițiată de echipa medicală a clinicii UroPoint, în colaborare cu Spitalul REGINA MARIA Cluj. Campania este inițiată de echipa medicală a clinicii UroPoint, în colaborare cu Spitalul REGINA MARIA Cluj.

 

Astfel, prin campania „Fă pasul care-ți schimbă viața”, 200 de bărbați din județul Cluj, cu vârste între 50-65 de ani, pot beneficia de screening gratuit pentru cancerul de prostată. Cancerul de prostată (CP) reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale bărbatului cu vârsta peste 50 de ani.


Consultul va fi realizat de o echipă de medici urologi, specialiști în uro-oncologie, biopsie IRM-fusion, chirurgie endoscopică și laser, chirurgie robotică și laparoscopică 3D. Prin intermediul call center-ului UroPoint (telefon 0364 915 sau 0364 431 001) pacienții se pot programa pentru consultul gratuit în cadrul Clinicii UroPoint și pentru testarea PSA gratuită oferită ulterior.

Cancerul de prostată (CP) reprezintă una dintre cele mai importante probleme de sănătate ale bărbatului cu vârsta peste 50 de ani, fiind cea mai frecventă malignitate întâlnită la această categorie populaţională şi a doua cauză oncologică de deces după neoplasmul pulmonar.


Incidenţa CP a cunoscut o dinamică deosebită în ultimii 20 de ani după introducerea în practica medicală a programelor de screening bazate pe determinarea antigenului prostatic specific (PSA). Screening-ul în medicină este definit ca un serviciu de sănătate publică adresat membrilor unei populaţii bine definite, la risc pentru o anumită boală, care sunt asimptomatici şi cărora li se aplică un test prin care se detectează boala în stadiu incipient, vindecabil.

În Romania, screeningul pentru CP nu este o rutină. Din acest motiv, în momentul diagnosticului multe cazuri sunt în stadiu avansat local sau metastatic. Cei care susţin programul de screening afirmă că acesta este crucial în diagnosticul formei localizate la nivelul prostatei, cu impact extrem de important asupra mortalităţii. Ţinta programului de screening al CP este bărbatul cu vârsta peste 50 de ani, care este asimptomatic dar care poate avea boala într-un stadiu incipient. Prin determinarea valorii PSA şi efectuarea tuşeului rectal se pot identifica pacienţii care prezintă suspiciunea de CP. În cazul acestor pacienţi se efectuează rezonanță magnetică multiparametrică de prostată, urmată de puncţie biopsie prostatică țintită (IRM-fusion) cu examen anatomopatologic prin care se stabileşte diagnosticul de certitudine.


Screeningul CP are două obiective: primul este reducerea mortalităţii prin CP, iar al doilea este creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu CP. Dacă aceste două deziderate nu sunt atinse se consideră că screening-ul nu are justificare medicală, socială şi financiară. Tendinţele de evoluţie a mortalităţii diferă de la o ţară la alta. În ţările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite, Austria, Franţa sau Marea Britanie, rata de mortalitate a scăzut ca urmare a programelor agresive de screening. 

Screening-ul pentru CP se repetă anual şi încetează din momentul în care expectanţa de viață se consideră a fi mai mică de 10 ani.
Campania este inițiată de echipa medicală a clinicii UroPoint, în colaborare cu Spitalul REGINA MARIA Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Conf. Dr. Bogdan Petruț, medic primar urologie, Spitalul Medicover Cluj: Chirurgia robotică aduce cele mai mari beneficii în intervențiile oncologice, de extirpare a tumorilor (P)

[Medici Buni] Dr. Bianca Popovici, neurolog la MedLife Cluj: „Încerc să mă comport cu pacienții așa cum mi-ar plăcea mie să se comporte cineva cu mine”

Ultimele Stiri
abonare newsletter