Sănătate

Amenințare asupra omenirii. Se repetă greșelile din 2020?

O amenințare plutește deasupra omenirii. Un virus cu o contagiozitate alarmantă infectează brusc animalele, declanșând temeri de o pandemie devastatoare.

Gripa aviară a ucis deja zeci de milioane de păsări. Foto: pexels.com Gripa aviară a ucis deja zeci de milioane de păsări. Foto: pexels.com

 

 


Un fior rece străbate comunitatea științifică globală. Un virus cu o contagiozitate alarmantă a izbucnit brusc printre animalele din Statele Unite. Misterul se adâncește: care este potențialul său de a declanșa o pandemie similară cu recenta experiență COVID-19?

 


Oamenii de știință se tem că virusul ar putea suferi mutații și ar putea deveni contagios între oameni, declanșând o nouă criză sanitară.

Virusul H5N1 al gripei aviare a lovit pentru prima dată efectivele de bovine din SUA.


Fiorul gripei aviare: H5N1 infectează vaci în SUA, crește riscul de transmitere la oameni

Transmiterea de la animal la animal îi face pe oamenii de știință să se teamă că virusul ar putea suferi mutații, pentru ca apoi să se răspândească printre oameni.

Un fost chirurg general al SUA, Jerome Adams, avertizează că țara repetă greșelile din 2020, cu mesaje neclare și lipsa unui lider clar în gestionarea crizei.


Deși experții spun că riscul actual pentru oameni este scăzut, Adams recomandă prudență, evitarea contactului direct cu animalele infectate și respectarea regulilor de igienă.

CITEȘTE ȘI:
Pisicile nesupravegheate ar putea fi considerate „animale fără stăpân”. Vor fi capturate, duse în adăposturi și probabil eutanasiate.

Virusul a ucis deja zeci de milioane de păsări, iar fragmente genetice au fost descoperite în laptele din magazinele alimentare, potrivit The Washington Post.


Panică globală: Oamenii ar putea lua virusul gripei aviare

Un om din Texas a fost testat pozitiv pentru virus după ce a fost expus la vitele de lapte.

Jeremy Farrar, cercetătorul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății, a numit acest lucru o „pandemie animală” la 18 aprilie.

„Dacă va continua să se răspândească la animale, în cele din urmă va cauza probleme pentru oameni, fie pentru că nu avem hrană, fie pentru că va face un salt la oameni”, a declarat pentru Business Insider Adams.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Focare de gripă aviară în Europa, respectiv România. Ce măsuri se iau în Cluj?

abonare newsletter