Sănătate
Cercetătorii au găsit cheia. Cum poate fi oprit al doilea cel mai frecvent cancer.
Un studiu internațional făcut în 158 de clinici din 24 de țări aduce vești încurajatoare pentru pacienții cu mielom multiplu, al doilea cel mai frecvent cancer al sângelui la nivel mondial.
Două medicamente biologice existente pot opri progresia mielomului multiplu, cu rezultate pozitive la 80% dintre pacienți. Foto: depositphotos.com
Cercetătorii au descoperit că o combinație a două medicamente biologice deja existente poate opri evoluția acestei boli considerate până acum incurabile.
Tratamentul revoluționar combină medicamentele talquetamab și teclistamab, iar rezultatele sunt impresionante. Aproximativ 80% dintre pacienții care au participat la studiu au prezentat îmbunătățiri semnificative ale stării de sănătate.
„Pe măsură ce mielomul multiplu progresează, devine mai dificil de tratat, în special la pacienții cu boală extramedulară, care se răspândește dincolo de măduva osoasă și devine de obicei rezistentă la terapiile standard", spune dr. Yael Cohen, șeful unității de mielom din cadrul Centrului Medical Sourasky din Tel Aviv.
Rata de succes de 80% în tratamentul mielomului multiplu
Rezultatele sunt cu adevărat promițătoare pentru pacienții cu forme avansate ale bolii. În cazul persoanelor cu boală extramedulară, în care celulele canceroase se răspândesc prin sânge, 61% au răspuns pozitiv la tratament. Mai mult, peste 80% dintre aceștia nu au prezentat nicio evoluție a bolii timp de un an și jumătate.
CITEȘTE ȘI:
Testul de sânge care poate salva milioane de vieți. Găsește șase tipuri de cancer.
Noutatea acestui tratament constă în folosirea simultană a doi anticorpi bispecifici care activează sistemul imunitar. Abordarea reduce semnificativ șansele ca celulele canceroase să dezvolte rezistență la tratament, o problemă frecventă când se folosește un singur medicament.
Victorie în lupta cu cancerul: Două medicamente combinate opresc progresia mielomului
Deși tratamentul are efecte secundare, cercetătorii israelieni afirmă că acestea pot fi gestionate prin îngrijire medicală adecvată.
Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine, iar rezultatele inițiale au fost prezentate la întrunirea anuală a Societății Internaționale pentru Mielom.
Ambele medicamente folosite în tratament sunt deja autorizate în Uniunea Europeană.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: