Sănătate

Ministrul Sănătăţii: Cristiana Ciortea și-a dat demisia după ce unitatea pe care a condus-o a înregistrat datorii

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și managerul Spitalului Comunal Vidra și-au dat demisia, în timp ce managerului Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon Focșani a fost demis de Ministerul Sănătății ca urmare a înregistrării de arierate timp de trei luni consecutive la aceste spitale.

Potrivit unui comunicat al MS remis duminică, în urma analizelor și evaluărilor trimestriale ale managerilor unităților sanitare cu paturi din subordinea MS, s-a constatat că cinci dintre aceștia au înregistrat arierate, timp de trei luni consecutiv: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Spitalul CFR Constanța, Spitalul Clinic CF Iași, Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon Focșani și Spitalul Comunal Vidra.

"Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj și-a depus demisia din luna august 2013, spitalul fiind condus de un manager interimar până în luna octombrie 2013. De asemenea, managerul Spitalului Comunal Vidra și-a depus demisia, iar, în prezent se află în procedură de reevaluare managerii de la Spitalul CFR Constanța și Spitalul Clinic CF Iași ale căror arierate au fost reeșalonate, conform deciziilor emise de direcțiile generale ale finanțelor publice județene", se arată în comunicat.


Conform Legii nr. 194/ 2013 pentru modificarea și completarea Legii 95/ 2006 privind reforma în domeniul sănătății, contractul de management și, respectiv, contractul de administrare încetează "în cazul existenței a trei luni consecutive de plăți restante, a căror vechime este mai mare decât termenul scadent de plată, respectiv a arieratelor, conform prevederilor legale sau contractuale".

Medicul Cristiana Ciortea, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, este acuzat de mai multe fapte prin care ar fi prejudiciat unitatea medicală. Corpul de control al premierului a depus mai multe plângeri penale printre care două fac referire la spitalul clujean.


„Două probleme mai importante sunt sesizate, care fac trimitere la controale din partea Curţii de Conturi, din partea Ministerului de Finanţe şi trimiterea la Parchet: închirierea spaţiului de la contagioase pentru Asociaţia Psihomedica şi verificarea contractelor de achiziţie”, a afirmat Monica Costin, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj.

Potrivit medicului Costin, două controale făcute de Ministerul Sănătăţii şi rapoartele de pe urma lor au fost motivele pentru care Cristiana Ciortea ar fi demisionat din funcţia de manager.


Cristiana Ciortea susţine că nu este vinovată. „În toată perioada cât am fost la conducerea spitalului, nu am făcut nici un act ilegal, care să aducă foloase personale cuiva sau care să nu fie în interesul spitalului”, a declarat fostul manage.

Corpul de control al premierului Victor Ponta a depus la organele de cercetare penală, în perioada 7 mai 2012 - 17 septembrie 2013, 30 de plângeri penale prin care au fost sesizate 228 posibile fapte penale referitoare la fraudele sau neregulile constatate în ministere, autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi cu capital majoritar sau integral de stat. Printre unităţile cu probleme se numără şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj -Napoca, pentru fapte comise de conducerea acestuia.

abonare newsletter