Sănătate

Bebeluşii nu mai pot fi imunizaţi. Vaccinul hexavalent lipseşte

Este pentru a treia oară în ultima jumătate de an când sunt probleme cu aprovizionarea vaccinului hexavalent pentru nou născuţi.

Bebeluşii nu mai pot fi imunizaţi. Vaccinul hexavalent lipseşte Bebeluşii nu mai pot fi imunizaţi. Vaccinul hexavalent lipseşte

Vaccinul hexavalent lipseşte din stocurile cabinetelor medicale din Cluj, din luna decembrie. Nu este prima dată când apar sincope în vaccinarea copiilor cu vârsta sub un an. Anul trecut, au mai existat două momente (în august şi în noiembrie) când copiii nu au putut fi imunizaţi din cauza proastei aprovizionări.

“Din decembrie, nu mai avem vaccinul hexavalent care se face copiilor de 2 luni, 4 luni şi 11 luni şi protejează împotriva unor boli grave precum difterie, tetanos, tuse convulsivă, meningită, poliomielită şi hepatită B. Nu prea avem ce face, decât să aşeptăm reaprovizionarea stocurilor”, a declarat medicul de familie Emiliana Coştiug.


Sunt probleme în toată Europa

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj speră ca până la sfârşitul lunii ianuarie să primească vaccinuri. “Sperăm ca pe finele lunii ianuarie să primim vaccinul, aşa cum s-a discutat cu Ministerul Sănătăţii. Noi am trimis necesarul de 6.300 de doze pentru acest an, dar desigur că nu vom primi toate dozele odată, ci în tranşe”,  a spus Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj.

Aceste sincope în aprovizionarea cu vaccinuri se manifestă şi în alte ţări din Europa din cauză că a rămas un singur producător. „Problema este a producătorului, care nu a mai adus vaccinul de la sfârșitul lunii noiembrie, iar noi nu avem stocuri. Este un vaccin cumpărat de stat, distribuit prin DSP medicilor de familie, care imunizează gratuit bebelușii cu vârsta între 2 și 6 luni. Ar fi și greu să faci stoc cu zeci de mii de doze pe un vaccin care are un termen de valabilitate și depinde, ca număr, de cel al nou născuților. Apoi, nu e o problemă doar în România, producătorul furnizează acest vaccin în mai multe țări din Europa, care sunt în aceeași situație”, a explicat pentru evz.ro Oana Grigore, directorul de comunicare al Ministerului Sănătății.


Poliomielita în Ucraina şi Siria

Părinţii trebuie să aştepte aprovizionarea cu vaccin pentru că şi în farmacii se găseşte foarte rar, iar preţul este destul de mare, aproximativ 200 lei.

Medicii de familie subliniază că lipsa vaccinului hexavalent nu este o problemă care să îi panicheze pe părinţi. “O să ne fie puţin greu să recuperăm copiii care au rămas nevaccinaţi, dar nu avem ce face. Există riscul să reapară bolile respective doar dacă se repetă lipsa vaccinurilor pentru o perioadă lungă de timp. Pentru poliomielită este mai grav pentru că au fost cazuri în Ucraina şi în Siria, iar acum datorită faptului că oamenii călătoresc mult, în destinaţii diferite, chiar şi exotice există riscul îmbolnăvirii. Dar, în situaţia de faţă fiind vorba despre sugari, supravegheaţi acasă, situaţia nu este atât de periculoasă”, explică Emiliana Coştiug.

abonare newsletter