Sănătate

Mii de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. SMURD Cluj a organizat un maraton al resuscitării / VIDEO

Medicii si paramedicii voluntari SMURD au organizat duminică un “maraton” al resuscitării pentru a-i învăţa pe clujeni cum să acorde primul ajutor. România se află printre ultimele ţări din Europa la numărul de persoane care cunosc manevrele de resuscitare.

În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate.

Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR.


Voluntarii au accentuat cât de important este ca atât adulții, cât și copiii, să cunoască tehnicile de bază de acordare a primului ajutor.

„De ce sunt importante aceste manevre? Pentru că sunt salvatoare de vieți. Dacă ele sunt inițiate, șansa victimei să supraviețuiască este crescută considerabil. Cu fiecare minut care trece și în care nu se fac manevre de resuscitare, șansele de supraviețuire scad. În momentul în care se instalează stopul cardio-respirator, sângele nu mai circulă prin corp și creierul nu mai este perfuzat. Într-un interval de 5-6 minute, creierul va începe să moară. Atunci, prin manevre de resuscitare, cel care este pe margine poate «să cumpere» timp pentru cel care are nevoie. Din orice punct al Clujului în care te-ai afla, nu ai cum să ajungi cu ambulanța în 5-6 minute și atunci dacă cineva face manevre de resuscitare, creierul este perfuzat și echipa care ajunge la fața locului poate să îi salveze viața persoanei respective”, a declarat Mihai Oprea, coordonator Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj.


Medici și paramedici SMURD au prezentat tehnicile de prim ajutor, în mod gratuit, timp de 8 ore pentru cei interesați. Manevrele au fost explicate si demonstrate pe manechinele specializate,  iar cursanții au avut ocazia de a exersa, apoi, prin simulare de situații reale. In final, participantii au avut posibilitatea să pună întrebări în cadrul unei discuții deschise cu voluntarii SMURD. Cursurile au fost susţinute în limba română, engleză, maghiară și franceză.

Metoda de predare au fost în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele au fost explicate si demonstrate cu manechinele specializate în față,  iar cursanții au exersat apoi prin simulare de situații reale. In final, participantii au avut posibilitatea să pună întrebări în cadrul unei discuții deschise cu voluntarii SMURD. Cursurile au fost susţinute în limba română, engleză, maghiară și franceză.


“Ceea ce își doresc medicii și paramedicii voluntari SMURD prin acest proiect este în primul rând să îi determine pe oameni să considere absolut normală ideea de a cunoaște tehnicile de executare a manevrelor de resuscitare. Chiar dacă pașii sunt mici în această direcție și introducerea unor cursuri obligatorii de prim ajutor în școlile din România se lasă încă așteptată, în final totul se rezumă la ideea de a fi sigur că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a salva viața celui de lângă tine, fără a te întreba cum ar fi fost dacă ai fi putut face mai mult”, a mai spus Oprea.

Evenimentul s-a bucurat de succes, în organizarea lui fiind implicați 16 medici SMURD, 39 de paramedici voluntari,  studenți ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „ Iuliu Haţieganu" din Cluj, care au avut la dispoziţie 35 manechine pentru suport vital de bază la adult, copil și nou născut, dar și un manechin pentru dezobstrucția căilor aeriene superioare.  În decursul celor 8 ore cât a durat manifestarea, au fost instruite 1020 de persoane, în cadrul a  12 grupe cu ateliere de predare paralelă. Vârsta medie a cursanţilor a fost de 25 de  ani.


Reporter Daniela Mihailuță


Imagine Ioana Fofiu

abonare newsletter