Sănătate

Percheziţii DIICOT la clinica Lukmed şi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal. Emanuel Ungureanu: Eu sper ca şi Primăria Cluj să fie vizată de anchetă - VIDEO

Procurorii DIICOT Cluj fac, miercuri, percheziţii la sediul clinicii private Lukmed din Cluj-Napoca şi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj.

UPDATE ORA 19.00

Procurorii DIICOT care fac percheziţii la clinica privată de urologie Lukmed, a medicului Mihai Lucan, au ridicat miercuri documente începând din anul 2007, au declarat surse judiciare.


Aceleaşi surse susţin că, cel puţin deocamdată, nu au fost formulate acuzaţii la adresa vreunei persoane.

ŞTIREA INIŢIALĂ


Surse judiciare au declarat, miercuri, că procurorii DIICOT Cluj fac percheziţii la clinica Lukmed din Cluj-Napoca, controlată de familia medicului Mihai Lucan, şi la ICUTR, într-un dosar care vizează modul în care mai mulţi pacienţi ar fi fost înregistraţi la ICUTR şi trataţi apoi la clinica privată.

Procurorul şef al DIICOT Cluj, Florin Mornăilă, a declarat, că deocamdată nu poate face comentarii şi că va transmite un comunicat dacă va fi cazul.


"Nu vă pot spune nimic. În măsura în care o să fie cazul, o să facem un comunicat de presă. Nu vă pot spune absolut nimic. La momentul acesta, nu pot să vă dau niciun fel de informaţie", a spus Florin Mornăilă, potrivit Agerpres.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat miercuri, că speră ca percheziţiile procurorilor la clinica de urologie Lukmed să vizeze relaţia pe care aceasta o are cu Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj.


“Din informaţiile pe care le deţin, probabil şi în urma sesizării pe care am făcut-o la Ministerul Sănătăţii, dar şi în urma unor plângeri pe care le-am făcut mai demult la DIICOT, astăzi dimineaţă, procurorii DIICOT au descins la Institutul de Urologie şi la Lukmed pentru a verifica relaţia suspectă dintre clinica privată şi institut. Eu scriam într-o interpelare la Minister că sunt suspiciuni care leagă o posibilă căpuşare a Institutului de către clinica privată condusă de familia profesorului Lucan. Situaţia este extrem de gravă, Institutul de Urologie şi Transplant Renal are de aproape jumătate de milion de euro şi este un lucru cunoscut în comunitate că această clinică este extrem de profitabilă. Nu ar fi asta o problemă dacă nu ar exista suspiciuni că în ultimii 7 ani, foarte des, pacienţii care erau internaţi la Institutul de Urologie erau transferaţi la privat şi apoi erau readuşi la spital pentru îngrijiri. Şi probabil se cercetează dacă această relaţie dintre cele două instituţii a fost una cinstită sau a fost în defavoarea bugetului statului”, a spus Emanuel Ungureanu.

Ungureanu este de părere că dosarul deschis de DIICOT este în zona deturnării de fonduri.


"Este o chestiune de notorietate că în Cluj profesorul Lucan s-a comportant în clinica lui ani de zile ca şi cu o feudă. Nu e niciun secret, nu este un război personal, este un război pe care îl duc pentru miile de pacienţi care au fost trataţi în Institut cu foarte mult dispreţ. Suspiciunile care sunt în spaţiul public sunt în zona deturnării de fonduri", a mai spus deputatul USR.

Acesta spune că ancheta DIICOT ar trebui să fie extinsă şi la Primăria Cluj.

"Aici mai este o poveste destul de importantă legată de asocierea dintre Primăria Cluj şi Lukmed. Aici se plăteşte o sumă absolut modică, eu cred că este şi municipalitatea vizată de anchetă, eu sper să fie, pentru că aici s-a făcut o asociere extrem de păguboasă, se plăteşte o sumă derizorie, undeva până în 1000 de euro pe an în condiţiile în care după cifre aici se fac afaceri de sute de mii de euro pe an", a mai spus Ungureanu.

Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca a fost acreditat din 15 noiembrie 2013, iar de atunci au fost realizate 14 intervenţii chirurgicale specifice.

"Referitor la declaraţiile apărute recent în spaţiul public cu privire la efectuarea transplantului renal şi de pancreas în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, facem următoarele precizări: Situaţia transplantului de pancreas de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a fost identificată într-o acţiune de control a Corpului de Control al ministrului Sănătăţii efectuată în perioada 19 - 23 septembrie 2016. Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a fost acreditat în vederea activităţii de prelevare şi transplant pancreatic pentru o perioadă de 5 ani, prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1384 din data de 15 noiembrie 2013", se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, la unitatea medicală respectivă au fost efectuate mai multe transplanturi.

"Conform datelor furnizate de conducerea institutului, după acreditare, în perioada 2014 - 2016 a fost realizat un număr de 14 intervenţii chirurgicale care au inclus transplantul de pancreas, după cum urmează: În anul 2014 au fost efectuate 10 transplanturi combinate de rinichi şi pancreas şi 2 transplanturi solitare de pancreas; În anii 2015 şi 2016 a fost efectuat câte 1 transplant combinat de rinichi şi pancreas', se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

La începutul lunii martie, deputatul USR Emanuel Ungureanu ceruse ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, să trimită Corpul de Control al ministerului la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, unitate care s-ar afla în colaps financiar, cu datorii de aproape o jumătate de milion de euro. Potrivit unei interpelări transmise atunci ministrului Sănătăţii de către Emanuel Ungureanu, fosta echipă managerială, din care a făcut parte şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie şi de membru în CA, sunt direct responsabili de această situaţie. Ungureanu îi cerea ministrului Sănătăţii să controleze dacă Institutul Clinic de Urologie şi Transplat Renal nu a fost ”căpuşată” de clinica privată administrată de fiul profesorului Mihai Lucan, fost membru al echipei manageriale a ICUTR.

Deputatul USR susţinea că, din informaţiile pe care le are, vechea conducere a ICUTR, din care au făcut parte fostul manager Dan Sânpetrean şi profesorul Mihai Lucan, în calitate de şef de secţie transplant renal până la data de 30.12.2016, se face responsabilă de cheltuirea unor sume importante din programul de transplant renal pentru îngrijirea unor pacienţi cu alte afecţiuni urologice care au fost internaţi în institut ”prin grava încălcare a legii”.

”Vă atrag atenţia că este de notorietate faptul că Mihai Lucan patronează, prin intermediul familiei sale, o prosperă clinică privată extrem de profitabilă în timp de ICUTR s-a cufundat în datorii şi este la un pas de faliment”, arăta Emanuel Ungureanu.

Potrivit acestuia, în ultimii 7 ani a existat o practică la nivelul ICUTR prin care pacienţi cu diferite afecţiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituţii de stat, erau direcţionaţi de către angajaţi către Clinica Lukmed, deţinută de familia Lucan.

În răspunsul la interpelare, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, susţinea că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj a efectuat în mod nelegal activitatea de transplant pancreatic în condiţiile în care nu există o autorizaţie sanitară de funcţionare emisă de DSP Cluj.

Potrivit răspunsului, Florian Bodog arăta că la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a avut loc un control tematic în perioada 19 – 23 septembrie 2016, în urma căruia s-a constatat faptul că, la finele lunii august 2016, unitatea medicală înregistra datorii mai vechi de 90 de zile, de aproape 1,5 milioane de lei.

abonare newsletter