Sănătate

Cum se MOBILIZEAZĂ spitalele clujene după declararea EPIDEMIEI DE GRIPĂ? Accesul vizitatorilor, RESTRICȚIONAT

După trei săptămâni epidemice consecutive, ministrul Sănătății a declarat în mod oficial epidemia de gripă. Spitalele clujene au confirmat pentru Monitorul de Cluj că s-au luat deja primele măsuri și recomandă, în continuare, vaccinarea.

Dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, susține că personalul este vaccinat, iar prima măsură este restricționarea vizitatorilor, mai ales în secțiile cu risc.

"Probabil că, în secțiile critice, accesul aparținătorilor va fi limitat aproape complet, aici mă refer la secțiile de terapie intensivă, secțiile de neonatologie, ginecologie și chirurgie. De asemenea, se va continua cu partea de triaj epidemiologic la personal. Dacă sunt răciți, nu vor veni la serviciu. Să sperăm că nu vor fi mari probleme în ceea ce privește acoperirea turelor, avem o acoperire destul de bună cu vaccinarea personalului. Din octombrie până pe la sfârșitul lui noiembrie, cel puțin personalul din secțiile critice s-a vaccinat", a afirmat dr. Adela Golea.


Măsuri similare s-au luat și la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, unde aparținătorii sunt rugați să intre doar câte unul în salon. Totodată, vizitatorilor care suferă de alte patologii li se recomandă să evite în totalitate contactul cu pacienții care sunt confirmați cu gripă.

"În mod normal oricum am restricționat programul de vizită. Nu am declarat încă stare de carantină, dar se menține restricționarea programului de vizită. Aparținătorii sunt rugați să fie cât mai puțini, maxim doi aparținători per pacient și să intre doar câte unul. De asemenea rugăm, pe cât posibil, să se evite ca aparținătorii, dacă au și alte patologii, să aibă contact cu pacienții care sunt confirmați cu gripă. În continuare recomandăm vaccinarea!", a declarat dr. Irina Filipescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.


Dr. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca afirmă că, pe lângă limitarea accesului vizitatorilor, numărul măștilor de protecție, dar și al medicamentelor antivirale a fost suplimentat.

"Există o limitare a accesului vizitatorilor. Fiind profil de recuperare, implicăm foarte mult familia și din punct de vedere psihologic, dar și din punctul de vedere al relaționării cu pacientul. S-a limitat programul de vizitare, însă există măștile și echipamentul de protecție, care erau și înainte, acestea fiind suplimentate la nivelul întregului spital. Avem aprovizionare cu produsul Tamiflu, avem pregătit triajul zilnic, atât al pacienților, cât și al personalului. De asemenea, avem pregătită și relația de trimitere a investigațiilor de infirmare sau confirmare a cauzei unui episod respirator, dacă este sau nu gripă, neavând aceeași implicație", a mărturisit Sanda Patrichi.


articol scris de Bianca TĂMAȘ și Raymond FÜSTÖS

abonare newsletter