Sănătate
Ungureanu a depus plângere penală după ce 27 de persoane de la Institutul Oncologic din Cluj s-au îmbolnăvit de COVID-19 - VIDEO
Deputatul Emanuel Ungureanu a depus plângere penală după ce la Institutul Oncologic din Cluj s-au infectat cu coronavirus 12 angajați de o „pilă a managerului”.
Emanuel Ungureanu, deputatDeputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, a depus, vineri, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în care acuză conducerea Institutului Oncologic din municipiu de faptul că s-ar face vinovată de răspândirea în instituţie a COVID-19 şi de focarul în care au fost infectate 12 cadre medicale din spital şi pacienţi.
„Acel focar de infecţie a fost datorat, din punctul de vedere al declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, ca fiind din cauza unor neglijenţe de management. Adică, domnul Tătaru a spus public că la Institutul Oncologic, din cauza unor greşeli ale conducerii spitalului, s-au infectat bolnavi şi, spun surse din spital, ar fi murit nişte bolnavi cu cancer”, a declarat Emanuel Ungureanu.
Nicio anchetă la Institutul Oncologic?
El a adăugat că nu a existat vreo anchetă la Institutul Oncologic, care să lămurească lucrurile.
„Vorbim nu doar despre un caz penal în zona necombaterii contaminării cu SARS-CoV-2, ci vorbim şi de un caz de corupţie. Denunţul pe care îl fac azi este împotriva managerului Institutului Oncologic, Călin Vlad. (…) Din informaţiile pe care le deţin, dr. Călin Vlad a direcţionat un pacient care a venit din focarul Suceava, l-a direcţionat către spital, fără să fie o urgenţă medicală. La momentul în care pacientul din Suceava a intrat în Institutul Oncologic din Cluj, acesta nu avea în foaie un test anti-COVID mai vechi de 48 de ore. De aceea, acel bolnav a intrat în spital neştiindu-se că este infectat cu COVID. Asta este prima neglijenţă gravă. O pilă, aşa cum spunem, în timp ce intrau pacienţii şi stăteau în triaj”, a mai spus Emanuel Ungureanu.
Acesta a formulat acuzaţii similare şi într-o postare pe Facebook.
„La Parchetul Judecătoriei Cluj voi depune o plângere penală împotriva conducerii Institutului Oncologic din Cluj. În data de 10 iunie, în Parlamentul României explicam modul în care, prin teroare şi frică, vătafii acestei instituţii, au încercat să muşamalizeze erorile care au condus la infectarea cu noul coronavirus a mai multor cadre medico-sanitare şi bolnavi internaţi în această unitate sanitară. Între timp, am primit toate informaţiile necesare pentru ca procurorii să poată face o anchetă penală amănunţită despre focarul de COVID-19 izbucnit la Institutul Oncologic din Cluj la sfârşitul lunii mai. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, explica atunci la televizor că au fost grave neglijenţe din partea conducerii acestei unităţi sanitare care au condus la un lung şir de erori şi la mai multe decese”, a scris Emanuel Ungureanu în postarea sa.
La mijlocul lunii aprilie, 27 de persoane, dintre care şase cadre medicale, au fost depistate cu COVID-19 la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN).
Ce spun reprezentanții Institutului Oncologic
Conducerea Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) răspunde acuzaţiilor aduse de deputatul USR Emanuel Ungureanu şi îşi arată disponibilitatea ca Ministerul Sănătăţii să efectueze un control de specialitate.
„Pentru a se clarifica orice suspiciune, suntem dispuşi să solicităm Ministrului Sănătăţii efectuarea unui control de specialitate, pentru a certifica modul în care Institutul Oncologic şi-a desfăşurat activitatea. În concluzie, regretăm faptul că munca personalului medical, care s-a dedicat acestei profesii, şi imaginea Institutul Oncologic, este pusă în derizoriu, pe baza unor vorbe aruncate în vânt, fără nici un argument factual”, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de IOCN, semnat de managerul Ioan-Cătălin Vlad şi de directorul medical prof.univ.dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.
Deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, a depus, vineri, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în care acuză conducerea IOCN de faptul că s-ar face vinovată de răspândirea în instituţie a COVID-19 şi de focarul în care au fost infectate 12 cadre medicale din spital şi pacienţi.
„Având în vedere faptul că, în ultima perioadă, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” a făcut obiectul unor atacuri fără precedent, total nejustificate, atacuri care au afectat grav atât pacienţii cu cancer, cât şi personalul medical, apreciem că această conduită/atitudine poate fi înţeleasă doar din punct de vedere subiectiv al acestora, din lipsa de vizibilitate sau de activitate profesională, din nevoia de afirmare şi rea-credinţa a unora”, se mai arată în comunicatul IOCN.
Potrivit sursei citate, activitatea managerială a IOCN s-a desfăşurat cu bună credinţă, maximă implicare, în consens cu interesul pacientului cu cancer şi în concordanţă cu prevederile legale.
„Activitatea Institutului Oncologic în perioada pandemiei a avut următoarele priorităţi: s-au asigurat prioritar şi oportun servicii medicale pacienţilor cu cancer, din toată ţara, în timp ce alte instituţii sanitare au funcţionat la capacitate redusă; s-au dispus toate măsurile care le-am considerat utile, pentru limitarea infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2 în rândul pacienţilor şi al personalului propriu; s-au dispus măsuri pentru asigurarea stocurilor de materiale şi echipamente medicale; s-a efectuat periodic informarea şi pregătirea personalului, specific situaţiei date; s-au efectuat teste RT PCR, în Departamentul de cercetare, în vederea depistării infecţiei cu coronavirusul SARS-CoV-2, atât pentru personalul şi pacienţii proprii, cât şi pentru alte Instituţii sanitare din judeţul Cluj şi judeţele limitrofe”, se menţionează în comunicatul IOCN.
CITEȘTE ȘI:
16 pacienți cu CORONAVIRUS, la Institutul Oncologic din Cluj