Sănătate

„Loteria” locurilor în spitalele din Cluj. „Locurile COVID19 sunt fluctuante de la o oră la alta”

Spitalele din Cluj fac față cu greu cazurilor de COVID-19. Locurile pentru tratament în unitățile medicale se eliberează și se ocupă, de la o oră la alta.

 

 


Din sursele monitorulcj.ro, două persoane care au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 și au cerut să fie internate în spital au fost informate că acest lucru nu este posibil. Personalul de pe ambulanța care s-a prezentat la domiciliul pacienților infectați le-ar fi spus că spitalele COVID din Cluj nu mai au locuri libere.

 


Reporterii monitorulcj.ro au luat legătura cu prefectul Clujului, Mircea Abrudean, și șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu, pentru a cere explicații cu privire la această situație.

Prefectul a declarat că spitalele din Cluj nu sunt depășite de situație și că mai sunt paturi libere destinate pacienților COVID-19, dar din cauză că locurile se eliberează și se ocupă de la oră la oră, s-ar putea ca unele persoane să nu poată fi internate în momentul în care au sunat la Urgențe.


În momentul de față, în spitalele din județ există peste 700 de paturi normale și 75 de locuri la ATI, destinate pacienților cu COVID-19.

„Locurile sunt fluctuante de la o oră la alta. În acest moment mai sunt locuri. Avem peste 700 locuri COVID-19 în județ și 75 la ATI. Se eliberează locuri în fiecare oră de către cei care sunt evaluați medical și pot fi tratați la domiciliu. Depinde de momentul în care sună, depinde de ambulanță și de unde e persoana respectivă”, a declarat prefectul Clujului.


Șef DSP Cluj: „Sistemul medical merge, dar dificil. Avem o balanță foarte fragilă”

Mihai Moisescu, șeful Direcției de Sănătate Publică Cluj, susține că județul Cluj nu este pus încă depășit de situație. Totuși, sistemul medical funcționează dificil, dar trebuie păstrat un echilibru între locurile pentru pacienții COVID-19 și cei care au alte patologii, a explicat acesta.

„Momentan trebuie să găsim soluții ca să ne descurcăm cu ceea ce avem, pentru că nu putem scădea numărul de paturi pentru cei non-COVID. Aceștia nu au scăzut ca număr. Atunci trebuie să avem o balanță între ei. Nu putem să transformăm toate spitalele în unități suport COVID-19 și să rămână cei care nu au virusull fără locuri de tratament.  Este o balanță foarte fragilă, dar momentan sistemul merge, dificil, dar după cum se vede, încă merge”, a declarat Mihai Moisescu.


Dacă se va ajunge la capacitatea maximă, iar pacienții infectați cu COVID-19 nu vor mai putea fi gestionați, se va alege o alternativă care să nu îi pună în defavoare pe ceilalți pacienți din spitale, a mai arătat Moisescu.

„Dacă vom ajunge să fie prea multe cazuri și se va depăși capacitatea maximă, vom lua o decizie și vom alege alternativa cea mai eficientă pentru întreg sistemul. Momentan, locurile pe care le avem fac față, dificil”, a afirmat șeful DSP Cluj.

CITEȘTE ȘI:

Cum se fac anchetele COVID19? Harta cazurilor e IMPOSIBIL de realizat. Șeful DSP: „Încercăm să ținem pasul, dar a doua zi ne dărâmă rezultatele“

 

abonare newsletter