Sănătate

Spitalele din Cluj, reorganizate: mai puține paturi la ATI, dar mai multe paturi pentru pacienții non-COVID

Spitalele din Cluj vor avea o nouă structură. Numărul de paturi la ATI va scade în majoritatea spitalelor, dar va crește numărul de paturi pentru spitalizare continuă.


 

 


Spitalele din județul Cluj se vor reorganiza în format mixt, astfel încât să aibă structuri și pentru bolnavii care sunt infectați cu COVID-19, dar și pentru cei care nu suferă de o astfel de infecție și au nevoie de alt tratament.

 


Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj a analizat Planul de Reziliență a rețelei sanitare față de Recrudescența COVID-19 la nivelul județului și a propus o nouă structură, în așa fel încât spitalele să aibă loc de mai mulți pacienți non-COVID.

Spitalele din Cluj vor avea o nouă structură

Spitalele din Cluj vor avea o nouă structură, unde numărul de paturi de Terapie Intensivă (ATI) va scădea, iar numărul de paturi non-COVID va crește pentru a se putea trata pacienții care suferă și de alte infecții sau boli.


Singurele spitale care nu vor suferi modificări de strucutră sunt cele două mari spitale din Cluj-Napoca: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii.

Lista spitalelor care vor crește numărul de paturi necesare asigurării asistenței medicale pentru pacinenții non-COVID, după reorganizare:


-Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca Nivelul I-  va avea 240 de paturi pentru spitalizare continuă și 20 la ATI.
-Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca Nivelul II- va avea doar 46 de paturi la spitalizare continuă.
-Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca Nivelul I- va avea 17 paturi la ATI și 85 pentru spitalizare continuă. Spitalul Clinic Județean Cluj-Napoca Nivelul I- va avea 9 patrui la ATI și 75 pentru spitalizare continuă.
-Spitalul Militar de Urgență Cluj-Napoca Nivelul I- va avea 10 paturi la ATI și 35 la spitalizare continuă.
-Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca Nivelul III- va avea 10 paturi la ATI și 70 pentru spitalizare continuă.
-IRGH Cluj-Napoca Nivelul II- Va avea 4 paturi la ATI și 26 pentru spitalizare continuă.
-Spitalul Municipal Dej Nivelul III- va avea 4 paturi la ATI și 30 pentru spitalizare continuă.
-Spitalul Municipal Turda Nivelul III- va avea 4 paturi la ATI și 25 pentru spitalizare continuă.
-Spitalul Municipal Câmpia Turzii Nivelul III- va avea doar 10 paturi pentru spitalizare continuă.
-Spitalul Municipal Gherla Nivelul III- va avea doar 10 paturi pentru spitalizare continuă.
-Spitalul Orășănesc Huedin Nivelul III- va avea doar 10 paturi pentru spitalizare continuă.
-Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca Nivelul I- va avea 82 de paturi la ATI și 630 pentru spitalizare continuă

Spitalele din Cluj vor avea două planuri de organizare, primul plan fiind cel de revenire la normalitate și cel care prevede de asemenea creșterea numărului de paturi pentru pacienții non-COVID. Al doilea plan de organizare presupune creșterea numărului de paturi la ATI, în cazul în care situația epidemiologică se va înrăutăți.


Cele două planuri de organizare și reorganizare au fost concepute de fiecare spital, astfel încât acestea să fie pregătite pentru orice tip de scenariu va urma.

Numărul de paturi non-COVID va crește treptat

Creșterea numărului de paturi pentru pacineții confirmați și suspecți COVID-19 prin transformarea structurilor spitalelor în ordinea propusă va fi una progresivă, inițial 50% capacitatea de paturi COVID, ulterior, în funcție de evoluția situației epidemiologice, la capacitatea maximă, potrivit planului de Reziliență a Rețelei Sanitare din Cluj.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN) și Institutul Inimii au organizat măsura de îmbunătățire a condițiilor de asigurare a asistenței medicale pentru pacienții internați non-COVID și COVID. Respectiv, au organziat structură COVID-19 prin alocarea de paturi din structura secțiilor, IOCN -8 paturi și Institutul Inimii- 10 paturi.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (ICUTR) Cluj-Napoca se află în imposibilitatea organizării de paturi destinate pacienților COVID-19, în condițiile în care nu pot fi respectate condițiile organizatorice, funcționale și igienico-sanitare impuse prin legislație.

CITEȘTE ȘI:

Haz de necaz la vaccinarea drive-thru: Doi clujeni au rămas fără benzină

Ultimele Stiri
abonare newsletter