Sănătate

De ce NU se recomandă doza a treia de vaccin tuturor persoanelor. Explicația lui Valeriu Gheorghiță

România intră în linie dreaptă pentru vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID. Autoritățile așteaptă acum undă verde din partea Agenției Europeane a Medicamentului.

 

Primele persoane care vor face doza a treia sunt cele din categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate.


Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat pentru digi24.ro cine mai este eligibil pentru doza a treia de vaccin și ce condiții trebuie să îndeplinească.

Valeriu Gheorghiță a precizat că vor fi două condiții pentru a face doza a treia de vaccin:
-să ai cel puțin șase luni de la cea de-a doua doză din cadrul primei scheme de vaccinare
-să nu fi trecut prin boală


În primul rând este vorba despre o doză suplimentară care se administrează persoanelor imunodeprimate, aici intrând persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență (vârstnicii), mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani, pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun-corticoizii în doză mare și cu durată prelungită sau terapiile biologice pentru bolile autoimune.

În al doilea rând, doza a treia poate fi ca un rapel, care se administrează la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care va avea rolul de a crește răspunsul imun, tocmai pentru a asigura menținerea lui pentru o perioadă mai mare de timp. În acest caz, doza se administrează, practic, tuturor categoriilor populaționale, nu doar celor imunodeprimați.


„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, doza a treia nu va fi condiționată de eventuale analize pentru anticorpi, arătând că în nicio țară nu s-a luat această decizie, de a se face anterior o testare a anticorpilor.


„Chiar dacă noi știm că, practic, cu cât nivelul anticorpilor este mai ridicat,  cu atât se corelează cu o protecție mai bună, totuși, un nivel mai redus al anticorpilor nu înseamnă neapărat o protecție mai scăzută, pentru că avem și celalată componentă a răspunsului imun: răspunsul imun celular.

Răspunsul nostru imun are memorie și odată ce ne vaccinăm, practic noi nu facem altceva decât să pregătim răspunsul imun, să pregătim organismul, să-l antrenăm pentru momentul în care se va întâlni cu potențialul agent biologic. De-asta ne vaccinăm în general, ca să fim pregătiți pentru momentul când vom intra în contact cu o persoană cu care am putea face acest schimb de microorganisme”, a explicat Valeriu Gheorghiță.


CITEȘTE ȘI

Părinții infectați cu Covid-19, tratați în secțiile de pediatrie, alături de copiii lor

abonare newsletter