Sănătate
Cum ne protejăm de COVID-19 când mergem la biserică de sărbători? Expert UBB: „Nu asculta sfaturi de pe Internet a unor oameni care nu știu ce vorbesc”
Crăciunul se apropie cu pași repezi și mulți enoriași doresc să participe la slujbele organizate în această perioadă. Însă din cauza pandemiei de COVID-19, trebuie să respectăm un anumit set de reguli. Expertul UBB în sănătate publică ne prezintă acest set de reguli.
Cum ne protejăm de COVID-19 când mergem la biserică de sărbători? Expert UBB: „Nu asculta sfaturi de pe Internet a unor oameni care nu știu ce vorbesc”
Expertul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, ne prezintă câteva reguli pe care trebuie să le urmăm pentru a proteja pe cei din jur și propria persoană.
„Urmează sărbătorile de Crăciun, mulți dintre noi, românii, vor ajunge pe la biserică și este important să știm în ce condiții putem să ne protejăm pe noi și pe cei din jur. Înainte să mergi la biserică asigură-te că nu ai aceste simptome: tuse, febră, pierderea gustului și a mirosului, dureri de cap, dureri musculare sau articulare,dureri de burtă, diaree, înroșirea ochiilor. Dacă ai oricare din aceste simptome este posibil să fii infectat cu COVID-19”, a transmis Răzvan Cherecheș.
Dacă avem unul dintre simptomele menționate mai sus, Răzvan Cherecheș ne recomandă să facem cât mai urgent un test și să anunțăm medicul de familie și DSP-ul.
Dacă nu avem niciunul dintre aceste simptome, expertul recomandă ca inainte să mergem la biserică să ne spălăm mâinile cu apă și săpun, deoarece la biserică vom interacționa cu mai multe suprafețe pe care ulterior le putem infecta în cazul în care avem o infecție asimptomatică a virusului COVID-19.
„Dacă nu ai niciunul dintre aceste simptome, înainte să ieși pe ușă spală-te pe mâini cu apă și săpun. La biserică interacționezi cu clanțe, cărți, bănci, suprafețe care potențial ai putea să le infectezi și să transmiți infecția altor oameni în cazul în care ai o infecție asimptomatică”, a adăugat expertul în sănătate publică.
Cea mai importantă regulă este să păstrăm masca de protecție în așa fel încât să acopere nasul și gura pentru a proteja pe cei din jur și pe noi și să respectăm regulile de distanțare fizică.
Ce reguli trebuie să respecte Biserica?
Răzvan Cherecheș a prezentat un set de reguli care trebuie respectate de către reprezentanții bisericii pentru a proteja enoriașii.
„Ce poate să facă Biserica pentru a ține în siguranță pe credincioși? Să se asigure că toate suprafețele cu care interacționează credincioșii (clanțe, bănci, icoane) sunt curățate atât de mult cât este posibil. Pe urmă să se asigure că toți credincioșii poartă masca în permanență, atât înainte, în timpul, cât și după slujbă. În felul aceste se reduce riscul de infecție în cazul în care unul dintre ei este infectat asimptomatic sau presimptomatic și nu știe acest lucru. De asemenea să se asigure că ventilația este cât de bună posibilă (...) cu cât volumul de aer este mai mare, cu atât riscul de transmitere a infecției este mai mic”, a transmis Răzvan Cherecheș.
Răzvan Cherecheș a încheiat cu un sfat credincioșilor de a se vaccina din timp și să asculte sfaturile specialiștilor în sănătate publică, a medicilor de la boli infecțioase și a celor epidemiologi.
„Însă cel mai important sfat pentru credincioși este să se vaccineze cât mai repede ca să reducă riscul la simptome severe, internare și deces. De asemenea să asculte sfaturile specialiștilor: a medicilor de la boli infecțioase, a medicilor epidemiologi și a specialiștilor în sănătate publică. Nu asculta sfaturi de pe Internet a unor oameni care nu știu ce vorbesc”, a încheiat expertul în sănătate publică.
CITEȘTE ȘI: