Sănătate

SUA reduce carantina la 5 zile. Cherecheș: „Și în România ar trebui scăzută la o săptămână. Studiile susțin ideea”

SUA a redus perioada de carantină și izolare la 5 zile de la infectarea cu noul coronavirus. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică al UBB, susține că și în România perioada de carantinare ar trebui scăzută la numai o săptămână.

SUA reduce carantină la 5 zile. Cherecheș: „Și în România ar trebui scăzută la o săptămână. Studiile susțin ideea” SUA reduce carantină la 5 zile. Cherecheș: „Și în România ar trebui scăzută la o săptămână. Studiile susțin ideea”

 

 


Având în vedere informațiile din prezent despre COVID-19 și varianta Omicron, CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor) scurtează timpul recomandat de izolare și carantină, în SUA.

 


„Persoanele cu COVID-19 ar trebui să se izoleze timp de 5 zile și dacă sunt asimptomatice sau simptomele lor se diminuează (fără febră timp de 24 de ore), trebuie să poarte mască până la 5 zile când sunt în preajma altora, pentru a minimiza riscul de a infecta persoanele pe care le întâlnesc.

Schimbarea este motivată de știință, care demonstrează că majoritatea transmiterii SARS-CoV-2 are loc devreme în cursul bolii, în general în 1-2 zile înainte de apariția simptomelor și 2-3 zile după”, a anunțat CDC.


Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică și profesor al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, susține măsura luată în SUA și spune că și la noi, în România, perioada de carantinare și izolare s-ar putea ajusta la o săptămână, nu două:

„CDC (Center for Disease Control and Protection) din SUA a redus perioada de carantină și izolare la 5 zile de la infectare sau expunere (și 24h fără febră).


Dovezile șiințifice indică, e adevărat, că maximul de infecțiozitate după startul simptomelor este în primele 2-3 zile, și continuă să aibă niveluri în scădere până în ziua 8.

Ar trebui analizată și în România ajustarea perioadei de 2 săptămâni de izolare post-infectare - scăderea la 1 săptămână ar fi susținută de suficiente studii”, a spus Cherecheș.

CITEȘTE ȘI:

Răzvan Cherecheș, despre Omicron: „Efectul asupra sistemului de sănătate ar putea fi devastator”

Răzvan Cherecheș, expertul UBB în sănătate publică: „Decesele din ianuarie se vor datora relaxărilor de acum”

Ultimele Stiri
abonare newsletter