Social

Clujul va avea un festival al comunității Pata Rât: „Nu ne vom preface că în jurul nostru totul e frumos și bine, în jur e un ghetou”

Cluj-Napoca va avea un festival comunitar, al Pata Râtului, în luna august. Timp de 3 zile, festivalul Khetane va avea proiecții de film, concerte, activități pentru copii, dar și dezbateri.

Jazz in the Park la Pata Rât, 2017 / Foto: monitorulcj.ro Jazz in the Park la Pata Rât, 2017 / Foto: monitorulcj.ro

 

 


Între 12-14 august, timp de 3 zile, Khetane are în program concerte, proiecții de film, dezbateri, o prezentare de modă și activități pentru copii gândite și calibrate special pentru a facilita interacțiunile sociale între locuitorii ghetoului clujean și locuitorii orașului, anunță organizatorii.

 


Intrarea la festivalul comunitar va fi gratuită, iar organizatorii își doresc o „mare adunare”, în care „să se vadă om cu om, cu chef de chef și de dans”.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

De asemenea, evenimentul reprezintă un „exercițiu de reparație morală și de justiției socială”:


„NU vrem să ne mai prefacem că în jurul nostru totul e bine pentru că în jurul nostru este de fapt un ghetou.

Comunitatea de la Pata Rât / Foto: monitorulcj.ro

Khetane este un exercițiu de reparație morală și de justiție socială, un festival non-comercial, din altă ligă a Clujului de cinci stele.


  • Nu vom uita că în 17 decembrie 2010, 350 persoane au fost evacuate din strada Coastei din Cluj, și au fost mutate forțat la Pata Rât – lângă groapa de gunoi a orașului. Nu vom uita că peste 60% din locuitorii cartierului Pata Rât au ajuns acolo după ce au fost evacuați de autorități, fără acces la transportul public și cu stigma de a locui în condiții de nelocuit.
  • Vrem soluții pentru locuitorii din Pata Rât și vrem incluziunea radicală pentru că știm că se poate – de fapt trebuie doar să vrei să-ți privești vecinul fără comentarii, ia-l așa cum e. Poate că cei care ne vom aduna la Khetane ne deosebim radical, dar să știți că ne și asemănăm radical. Ce ne desparte, ne și unește, iar Khetane aduce comunitățile împreună!”, transmit organizatorii, pe pagina de Facebook a evenimentului Khetane.

Khetane, „un alt fel de joc”

Organizatorii își propun ca festivalul să îi ajute pe locuitorii din Pata Rât să se simtă mai puțin marginalizați „în orașul de cinci stele”, să fie mai mult băgați în seamă de instituții și organizații care sunt implicate în furnizarea de servicii sociale, medicale, ecologice și de salubritate, dar și să aibă mai multe șanse la colaborări pe piața muncii.

De asemenea, despre festival organizatorii spun că este „un alt fel de joc” și că orice comparație cu alte festivaluri este inutilă:

„Khetane este un festival non-comercial. Îl vrem onest și real, ceva pentru noi. Pentru noi TOȚI. Vrem să ne vedem, om cu om. Vrem să-l facem împreună. Vom avea concerte. Dezbateri. Proiecții de film. Prezentări de modă. Activități pentru copii. Expoziții.

Mergem la rădăcini. Îl facem din nimic. Cât băgăm, atâta iese. Ajută-ne și tu. Să ne hrănim artiștii. Să ne transportăm artiștii. Să punem scena. Contăm pe noi. E vorba de umanitatea noastră. E un alt fel de joc. Orice comparație cu alte festivaluri e inutilă. Și dacă am vrea, nu am putea să dezvoltăm un discurs triumfalist. E incompatibil cu existența noastră.

Refuzăm să suprapunem acest nivel de fals pe o comunitate reală, care face parte din orașul de cinci stele, deși e mereu trecută cu vederea. Nu ne vom preface că în jurul nostru totul e frumos și bine. În jurul nostru e un ghetou. Refuzăm să definim succesul după standardele capitalului. Redefinim succesul ca onorabil și echitabil. Mai este speranță. Cei care ne vom întâlni acolo, ne deosebim radical și ne asemănăm radical. Ceea ce ne desparte, ne și unește. Vrem incluziunea reală. Vrem planificatul și spontanul. Vrem să ne exprimăm identitatea. Demnitatea. Vrem să ne distrăm. Și vrem să vii și tu!”, se arată în manifestul Khetane. 

CITEȘTE ȘI:

Proiecție de film în acest weekend, în zona Pata Rât. Filmul, prezentat la ediția din acest an al Festivalului de Film de la Cannes

Emil Boc, despre evacuările din Pata Rât: „NU există evacuări. Oamenii au datorii, iar Primăria a fost obligată”

abonare newsletter