Social

Creșa din Borhanci, aprobată de Ministerul Dezvoltării Regionale. Boc: „Vom construi cea mai mare creșă din Cluj”

Creșa care se va construi în HUB-ul educațional Borhanci a primit aprobare de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

O creșă nouă se construiește în cartierul Borhanci, cu capacitate de 100 de locuri / Foto: Facebook - Dan Tarcea O creșă nouă se construiește în cartierul Borhanci, cu capacitate de 100 de locuri / Foto: Facebook - Dan Tarcea

 

 


Primarul Emil Boc a anunțat că a fost obținută aprobarea Ministerului Dezvoltării Regionale pentru construirea creșei din cartierul Borhanci, despre care spune că va fi „cea mai mare creșă din Cluj”:

 


„Tocmai am obținut aprobarea Ministerului Dezvoltării Regionale de a construi mega-creșa din Borhanci, pentru care ne-am bătut toți colegii și am lucrat toată vara să avem documentele. A fost un întreg efort al administrației și vom construi cea mai mare creșă din Cluj în HUB-ul din Borhanci. Vom semna contractul probabil săptămâna viitoare și ne vom apuca de lucru și la creșa din Borhanci”, a spus Emil Boc, în cadrul unei emisiuni radio.

Se construiesc în continuare creșe

De asemenea, edilul a explicat că în Cluj-Napoca se construiesc în continuare și alte creșe: „Facem creșă în continuare în Iris, am preluat deja actele administrative. Creșa din Parcul Feroviarilor o construim, de asemenea. Nu ne oprim. Am explicat și faptul că trebuie să facă și cei din zona metropolitană infrastructură, pentru că populația Clujului de 30 de ani nu s-a schimbat (…) E bine că încep să facă. Uitându-mă și eu pe termen mediu, văd partea plină a paharului. Lucrurile intră într-o relativă normalitate. În zona metropolitană înainte nu s-a construit nici școală, nici grădiniță, nici creșă și toată presiunea a venit pe Cluj. Aceea este realitatea. Acum noi nu ne oprim. Toți clujenii pentru noi sunt în egală măsură clujeni”, spune Emil Boc.


Primarul Clujului evidențiază, încă o dată, faptul că în zona metropolitană trebuie construite mai multe școli, grădinițe și creșe ca traficul din Cluj-Napoca să fie decongestionat. El consideră că problema pornește din zona metropolitană, care a pus multă presiune pe Cluj-Napoca:

„Eu îi înțeleg pe părinții care sunt în zona metropolitană pentru că doresc cea mai bună soluție educațională pentru copiii lor, de aceea vin la Cluj și de aceea, ca părinte, eu îi înțeleg și nu avem absolut nimic de-a face cu ei, noi cum administrația avem de discutat, unde trebuie să discutăm: trebuie să se facă infrastructură acolo unde copilul trăiește pentru a avea acces la școală și nu trebuie să bată zeci de kilometri ca să vină la o școală primară sau la un gimnaziu. Lucrurile acestea, încet, dar sigur, își reintră pe făgașul normal. Mă bucur că am o colaborare foarte bună cu toți primarii din zona metropolitană, dar au înțeles și unii deja au început să dezvolte proiecte de școli, de creșe, grădinițe, dar în același timp noi nu ne oprim la Cluj, astfel încât Clujul să fie în continuare pe primul loc pe țară în materie de calitate a actului educațional și este, confirmat prin rezultate”, a mai spus primarul.


O creșă nouă se construiește în cartierul Borhanci

O creșă cu circa 100 de locuri se va contrui în cadrul proiectului complex Hub Borhanci. Această creșă modernă va conține 11 grupe a câte 9 copii și va fi amenajată cu 11 săli de dormit și 6 săli de joacă, desfășurată pe 2.409,13 mp.

Clădirea creșei va avea o formă regulată de dreptunghi, cu 7 curți, 2 interioare și 5 situate perimetral și va fi desfășurată pe un singur regim de înălțime. În interior vor fi amenajate spații destinate copiilor, mecanism de intrare cu filtru, vestiare, izolator, grupuri sanitare, bucătărie, spălătorie, spații tehnice.


În exterior vor fi amenajate platforme carosabile, scări de acces spre curtea interioară, zonă de joacă, nisipar, precum și grădini pentru studiul naturii cu legume și flori.

HUB-ul din Borhanci  va include:

  •  Creșă cu 11 grupe a câte 9 copii;
  •  Grădiniță 8 grupe a câte 20 copii;
  •  Școală gimnazială formată din 3 corpuri de clădire și sală de sport;
  •  Liceu cu laboratoare și sală de sport;
  •  Bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 spectatori, cu zone dedicate competițiilor sportive de natație ce includ: un bazin olimpic de înot, un bazin olimpic de sărituri, o zonă de gradene pentru spectatori, zone de agrement, un bazin de inițiere, saune, jacuzzi, vestiare;
  •  Bază sportivă: agrement și terenuri sportive, activități recreative cu acces nelimitat: locuri de joacă pentru copii, zonă șah, zonă ping-pong, zona aparatelor fitness, zonă skate și zonă parkour, amfiteatru deschis cu gradene și un grup sanitar public;
  •  Pădure-parc, pe o suprafață de peste 50 ha, care include traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic;
  •  Infrastructură: străzi, trotuare și rețele edilitare.

CITEȘTE ȘI:

Tișe vrea ca Spitalul Pediatric din Borhanci să fie construit integral din PNRR. „Mă voi bate”. Costurile se ridică la peste 406 milioane euro!

Bazinul de înot din Borhanci a fost scos la licitație. Boc: „Cluj-Napoca a devenit orașul cu cea mai dezvoltată infrastructură sportivă”

Ultimele Stiri
abonare newsletter