Social

Rafila, semnal de alarmă cu privire la situaţia mamelor şi gravidelor minore. Lipsa educației sexuale este o problemă majoră

8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală. Rafila a susținut că problema mamelor minore „este legată de un background cultural, aparţin de multe ori unor minorităţi, unor grupuri vulnerabile care se căsătoresc la vârste extrem de tinere”.

Rafila a susținut că problema mamelor minore „este legată de un background cultural, aparţin de multe ori unor minorităţi, unor grupuri vulnerabile care se căsătoresc la vârste extrem de tinere”/ FOTO: pixabay.com Rafila a susținut că problema mamelor minore „este legată de un background cultural, aparţin de multe ori unor minorităţi, unor grupuri vulnerabile care se căsătoresc la vârste extrem de tinere”/ FOTO: pixabay.com

 

 


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că numărul mamelor minore din România se poate diminua doar dacă acestea vor merge la şcoală, iar educaţia pentru sănătate să devină o disciplină permanentă, „care să facă parte din curriculă”.

 


„Accesul la educaţie şi la educaţie sexuală sunt principalele probleme. Şi ar trebui să evităm să rămânem cantonaţi exclusiv în această zonă, a educaţiei sexuale. Avem un nou ministru la educaţie şi sunt convins că o să putem să găsim o soluţie astfel încât educaţia pentru sănătate să devină o disciplină permanentă, adaptată oricărei vârste, care să facă parte din curriculă. Dar nu putem să facem educaţie pentru sănătate dacă aceşti copii nu merg la şcoală. E clar că problema este legată de un background cultural, ei aparţin de multe ori unor minorităţi, unor grupuri vulnerabile care în mod tradiţional se căsătoresc ilegal la vârste extrem de tinere şi ca urmare au copii”, a afirmat, Rafila, luni, la Senat, la o dezbatere generată de lansarea unui studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii privind situaţia mamelor/gravidelor adolescente din România.

„Sănătatea mamei şi a copilului este o prioritate”

Rafila susţine că, în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale şi sociale, se poate interveni în parteneriat cu autoritatea locală, acolo unde există multe comunităţi în care procentul mamelor tinere este mare.


„La Ministerul Sănătăţii sănătatea mamei şi a copilului este o prioritate. Am reînfiinţat, după foarte mult timp, o structură care să se ocupe de sănătatea mamei şi copilului. Informaţia legată de contracepţie este importantă. Cred că putem să lucrăm împreună în perioada următoare şi trebuie să integrăm politicile în acest domeniu pentru a preveni sarcinile în rândul minorelor prin educaţie, educaţie pentru sănătate şi facilitarea accesului la servicii medicale”, a adăugat Rafila.

Mai mult de opt din zece mame şi gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la şcoală, iar patru din zece accesează doar medicina de familie pe durata sarcinii, relevă un studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii privind situaţia mamelor/gravidelor adolescente din România prezentat, luni, la Senat, într-o dezbatere cu această temă. Analiza mai evidenţiază că două din zece mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut.


Mai multe detalii despre studiul Organizației Salvați Copiii poate fi citit AICI.

 

CITEȘTE ȘI:

32% dintre mamele minore din România s-au născut tot din mame minore. 8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școală

„Ca la noi, la nimeni”. Un tânăr mort în urmă cu aproape trei ani continuă să primească tichetele sociale

45% dintre fetele SUB 15 ani devenite mame în UE sunt din România. Care e situația în Cluj? Topul județelor

abonare newsletter