Social

12 milioane de euro, din fondul de rezervă al Guvernului, pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea refugiaţilor proveniţi din Ucraina

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care a fost suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu 56,7 milioane de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice. Clujul e în topul orașelor care sprijină refugiații ucraineni.

12 milioane de euro pentru cheltuielile cu cazarea și hrana refugiaților din Ucraina/ Foto: Depositphotos.com 12 milioane de euro pentru cheltuielile cu cazarea și hrana refugiaților din Ucraina/ Foto: Depositphotos.com

 

 


Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptată în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, potrivit unui comunicat citat de agerpres.ro

 


Bugetul Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022 a fost suplimentat cu 56,7 milioane de lei (circa 12 milioane de euro), pentru decontarea, în luna decembrie, a cheltuielilor de hrană şi cazare pentru circa 27.000 de cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.

„Banii reprezintă un sprijin financiar de 20 lei/persoană găzduită/zi pentru asigurarea hranei şi 50 lei/persoană găzduită/zi pentru asigurarea cazării. Se respectă, astfel, calendarul plăţilor stabilit prin HG nr. 336/2022. Suma se alocă din Fondul de rezervă al Guvernului şi reprezintă credite de angajament şi credite bugetare pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute la art. 1, alin 10, din OUG 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina”, se arată în comunicat.


Guvernul menţionează că până în prezent, pe fondul prelungirii situaţiei conflictuale din Ucraina, a alocat fonduri în valoare totală de 335 de milioane de lei, reprezentând sprijin şi asistenţă umanitară pentru cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina.

Clujul, în topul orașelor care sprijină refugiații ucraineni

La începutul lunii decembrie, România cheltuise 75 de milioane de euro pentru ucrainenii care și-au părăsit țara din cauza războiului și s-au oprit temporar sau au rămas aici. 


Clujul se află pe locul 5 în topul orașelor din România care a decontat cei mai mulți bani pentru refugiații din Ucraina cu 17.675.103 lei (3,6 milioane euro).

Circuitul banilor pentru refugiații ucraineni este relativ simplu și începe din fondul de rezervă al Statului român, pus la dispoziție de Guvern. De acolo sunt dislocate sumele necesare și transferate către Ministerul Afacerilor Interne. 


Statul român plătește pentru cazarea unui refugiat ucrainean 50 lei/zi, iar pentru hrana acestuia 20 lei/zi.

Și Primăria Cluj-Napoca va cumpăra un generator de mare capacitate pentru capitala ucraineană Kiev, aflată în dificultate din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice. Costurile se ridică la 50.000 de euro.

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Câți bani a decontat Clujul pentru refugiații ucraineni de la începutul războiului

„Mă înclin până la pământ în fața acestei familii!” Ucrainenii le-au mulțumit clujenilor pentru ajutor și și-au împărtășit experiențele, la un eveniment „Cluj for Ukraine”

abonare newsletter