Social

Salariații ar putea primi o zi liberă plătită ca să meargă la cursuri de prim ajutor. Ungureanu: „Pot fi salvate vieți în situații limită”

Propunere de lege: zi liberă plătită pentru salariați ca să urmeze cursuri de prim ajutor. Totul a pornit de la cazul elevei din Cluj care a murit după ce s-a înecat cu un jeleu, iar nimeni nu a știut să-i acorde ajutor.

Cursuri de prim ajutor / Foto: fundatiapentrusmurd.ro Cursuri de prim ajutor / Foto: fundatiapentrusmurd.ro

 

 


Printr-o propunere legislativă aflată în dezbaterea senatorilor, USR vrea să introducă o nouă zi liberă pentru salariați, în care aceștia să urmeze un curs de prim ajutor.

 


Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul Emanuel Ungureanu, a declarat, pentru monitorulcj.ro, că ideea a pornit de la cazul elevei din Geaca, județul Cluj, care a murit după ce s-a înecat la școală cu un jeleu, iar nimeni nu a știut să-i facă o manevră de prim ajutor care putea să-i salveze viața, dar și de la „foarte multe drame” care puteau fi evitate prin aceste cunoștințe de bază.

„De acolo a pornit... a pornit de la foarte multe drame pe care le-am trăit unii personal, alții de la apropiați. Noi nu avem o educație sanitară ca popor, construită cum trebuie, și acum începem să o construim pe bucăți. În mod normal, cursurile de prim ajutor ar trebui să fie într-o programă obligatorie școlară, de la vârste cât mai timpurii. Nu am putut să impunem asta în legea învățământului și încercăm, atunci, pe bucăți în proiecte distincte să popularizăm mijloacele de prim ajutor, începând cu salariații. Dar o să ne ducem din ce în mai jos, pentru că și copiii ar trebui să știe ce trebuie să facă într-o situație limită, cum să-și ajute un coleg. Trebuie făcute aceste cursuri de prim ajutor”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, deputatul Emanuel Ungureanu.


Parte din legea propusă de USR 

Oferirea unei zile libere pentru salariați este un mod de a-i stimula pe aceștia să urmeze cursurile de prim ajutor: „Eu sper să fie primită mai bine decât alte propuneri. Sunt proiecte de legi care trec și din opoziție, sper ca unul dintre acestea să fie cel legat de aceste cursuri de prim ajutor, mai ales că încercăm să-i și stimulăm pe cei care vor să participe la aceste cursuri cu o zi liberă, tocmai că pot fi salvate vieți în situații limită de oameni care să știe ce să facă într-o situație de criză. Lucrurile de bază se învață dacă este cineva să le predea și un sistem în care să se învețe, care să fie coerent”, a mai susținut Ungureanu.

Costurile zilei de muncă pierdute, rambursate de stat

Inițiatorii proiectului legislativ sunt: Cernic Sebastian - senator USR; Apostol Alin-Gabriel - deputat USR; Blaga Daniel-Codruţ - deputat USR; Buzoianu Diana-Anda - deputat USR; Cristian Brian - deputat USR; Lazăr Ion-Marian - deputat USR; Pop Rareş-Tudor - deputat USR; Stoica Diana - deputat USR; Todosiu Beniamin - deputat USR; Ungureanu Emanuel-Dumitru - deputat USR.


Procedura propusă de aceștia este una în care angajaţii să poată să urmeze cursuri de prim ajutor, pentru care să primească la schimb o zi liberă de la serviciu din partea angajatorilor. Angajatorilor, la rândul lor, le vor fi rambursate de către stat costurile zilei de muncă pierdute.

„Procedura pe care o propunem este una din care atât statul, cât şi angajatorii şi angajaţii au de câştigat. Statul câştigă cetăţeni instruiţi să acorde primul ajutor şi să salveze vieţi omeneşti în cazul unor accidente. Angajatorii câştigă angajaţi competenţi să asigure prima intervenţie în cazul producerii unor accidente la locul de muncă, până la sosirea echipajelor paramedicale/medicale la faţa locului. Angajaţii dobândesc un set de cunoştinţe de acordare a primului ajutor, pe care le pot aplica atât la locul de muncă sau pe stradă, cât şi, în situaţia producerii unor accidente, în rândul apropiaţilor şi chiar familiei”, se arată în expunerea de motive.


Cerere pentru zi liberă, însoţită de dovada înscrierii la curs

De asemenea, inițiatorii proiectului spun că necesitatea intervenţiei legislative este dată de numărul foarte mic de persoane pregătite să acorde primul ajutor în România, raportat la numărul de accidente în care morțile ar fi putut fi evitate. „România este, potrivit informaţiilor din spaţiul public, în coada clasamentului statelor membre UE când vine vorba de persoane care ştiu să acorde primul ajutor.^ Deşi există campanii de informare derulate atât prin intermediul unor programe finanţate de stat, cum ar fi Caravana Fii Pregătit, cât şi prin intermediul societăţii civile, cum ar fi cursurile oferite de Crucea Roşiei numărul de persoane care participă la aceste cursuri trebuie să crească exponenţial”, se mai arată în expunerea de motive.

Ziua liberă s-ar acorda la cererea salariatului, depusă la angajatorul său, însoţită de dovada înscrierii la curs.

Prevederile propunerii legislative s-ar aplica tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, inclusiv asociaţiilor şi fundaţiilor, aşa cum sunt acestea definite potrivit Ordonanţei nr. 26/2000 cu
privire la asociaţii şi fundaţii, publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 39 din 31 ianuarie 2000, cu modificările şi completările ulterioare.

Ca această lege să treacă, ea va trebui mai întâi să fie votată în Parlament și promulgată de președintele țării. Legea se va aplica după publicarea în Monitorul Oficial.

Moartea tragică a elevei de la Cluj

Cazul elevei din comuna Geaca, județul Cluj, care a murit după ce s-a înecat cu un jeleu într-una dintre pauze, la școală, a strârnit reacții în masă din partea ONG-urilor, părinților și specialiștilor. Tânăra era inconștientă la momentul sosirii echipajului SMURD, circa 10 minute mai târziu, și a fost transportată cu elicopterul SMURD la Spitalul pentru Copii Cluj, unde a fost internată până la momentul decesului.

Viața elevei putea fi salvată cu manevra Heimlich, predată în cadrul oricărui curs de prim ajutor. Din păcate, însă, astfel de cursuri nu se predau în școli, dar nici profesorilor și educatorilor care îi supraveghează pe elevi în școli. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Petiție pentru introducerea cursurilor de prim ajutor în școli, după moartea elevei înecate cu un jeleu în Cluj

Reacție după moartea elevei din Geaca, Cluj: mai multe organizații cer cursuri de prim-ajutor și cabinete medicale în școli

abonare newsletter