Social

Hotărâre istorică la CEDO. România este obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, marți, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, marți, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex./ Foto: Queer Sisterhood Cluj Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat, marți, o hotărâre prin care România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex./ Foto: Queer Sisterhood Cluj

 

 


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, marţi, că România a încălcat articolului 8 din Convenţie, respectiv dreptul la „respectarea vieţii private şi de familie”, în cazul cuplurilor de acelaşi sex. 

 


CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri, transmite PressHub.ro

Asociaţia ACCEPT a transmis că este vorba despre o „hotărâre istorică”, iar „România trebuie să recunoască şi să protejeze familiile formate din persoane de acelaşi sex”.


„Astăzi, 23 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o hotărâre mult aşteptată de zecile de mii de familiile formate din persoane de acelaşi sex din România în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor. 

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenţiei, care protejează viaţa de familie, în cazul celor 42 de petenţi. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenţia, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaştere a familiilor formate din persoane de acelaşi sex”, a transmis, marţi, Asociaţia ACCEPT.


Potrivit deciziei, CEDO „constată, cu cinci voturi la două, că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenţie”. 

Articolul 8 prevede


„1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.

 2. Autorităţile publice nu pot interveni în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest lucru este prevăzut de lege şi este necesar, într-o societate democratică, în interesul securităţii naţionale, al siguranţei publice sau al bunăstării economice a ţării, pentru apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, pentru protecţia sănătăţii sau a moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altora”.

De asemenea, CEDO „hotărăşte, în unanimitate, că constatarea unei încălcări a Convenţiei constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanţi”. „Curtea observă că - atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent - nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate”, se mai arată în decizia CEDO.

Decizia CEDO poate fi citită AICI

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elveția permite cuplurilor de același sex să se căsătorească, după un referendum

Parlamentul European cere României să RECUNOASCĂ LEGAL căsătoriile între persoane de același sex

CEDO a condamnat România pentru încălcarea drepturilor comunității LGBT. Statul român trebuie să plătească daune morale

Ultimele Stiri
abonare newsletter