Social
13 ani de la moartea iubitului Mitropolit Bartolomeu Anania: „Amintirea și învățăturile sale rămân vii în inimile noastre”
În urmă cu 13, ÎPS Mitropolit Bartolomeu Anania, cunoscut și ca „Leul Ardealului” și apreciat de enoriași, s-a stins din viață.
Mitropolitul Bartolomeu Anania / Foto: Consiliul Județean Cluj
Se împlinesc 13 ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, scriitorului și Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania. În acest sens, reprezentanții Consiliului Județean Cluj au transmis câteva cuvinte către public:
„Ne aducem aminte astăzi cu recunoștință și respect de ÎPS Mitropolitul Bartolomeu Anania, cunoscut ca «Leul Ardealului», un nume care îi reflecta puterea spirituală și devotamentul față de credință. Cu înțelepciunea sa profundă și cuvintele pline de har, Înalt Prea Sfinția Sa a fost o lumină pentru credincioși, călăuzindu-i pe calea credinței și a mântuirii.
Astăzi, la 13 ani de la trecerea sa în veșnicie, amintirea și învățăturile sale rămân vii în inimile noastre. Îi aducem omagiu pentru viața sa dedicată slujirii lui Dumnezeu și aproapelui și ne rugăm ca sufletul său să găsească odihnă în împărăția cerească”, a transmis Consiliul Județean Cluj.
Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania s-a stins din viață înn 31 ianuarie 2011, într-o zi de luni, la vârsta de 90 de ani. Teolog, prozator, poet și dramaturg Bartolomeu Anania (din botez Valeriu) s-a născut în data de 18 martie 1921 în Glâvile, județul Vâlcea.
Valeriu Anania a fost unul dintre puținii scriitori români care a reușit să ofere limbii române prospețime, valorificând frumusețea graiului viu în scrierile sale. Iscusit orator, voce distinctă în cultura română, cărturar, dramaturg și ucenic literar al poetului Tudor Arghezi, amintirea lui Valeriu Anania rămâne vie în inima și mintea celor care i-au ascultat predicile, a celor care i-au citit scrierile sau care au avut bucuria să îl cunoască.
Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului
În ianuarie 1993, arhimandritul Bartolomeu Anania era ales pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, a fost hirotonit şi instalat arhiereu. În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Decizia de înființare a Mitropoliei Clujului, la inițiativa lui Bartolomeu Anania, a fost luată de Biserica Ortodoxă Română în 2005, după ce episcopul Laurenţiu Streza a fost ales mitropolit al Ardealului.
ÎPS Bartolomeu Anania s-a exprimat pentru descentralizarea Bisericii Ortodoxe Române, prin „ruperea” episcopiilor din nordul şi centrul Transilvaniei de sub jurisdicţia mitropoliei Ardealului, de la Sibiu, și prin înfiinţarea unei noi mitropolii, cu sediul la Cluj. Bartolomeu Anania a devenit astfel primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, o jurisdicție mitropolitană extinsă.
CITEȘTE ȘI:
Mitropolitul Bartolomeu, în urmă cu 16 ani: Sărbătorirea Paștelui Ortodox odată cu cel Catolic „nu e un obstacol de netrecut”
Ca arhiepiscop al Clujului, va urmări şi va lupta pentru dinamizarea activităţii pastorale a clerului şi pentru diversificarea ei în funcţie de cerinţele societăţii, pentru implicarea Bisericii în acţiunile de asistenţă socială organizate, pentru refacerea legăturilor dintre Biserică şi Cultură, pentru îndrumarea expresă a tineretului - de la amvon şi prin diverse întâlniri, pentru dezvoltarea relaţiilor ecumenice practice prin păstrarea identităţii proprii.
Mai multe informații despre viața Mitropolitului Bartolomeu Anania aflați aici.
CITEȘTE ȘI: